A-
A+

Läsarbrev: Därför måste besöksstoppet bort på äldreboenden

En anhörig kräver att besöksstoppet på äldreboenden tas bort. Montgomery / TT
Vård och omsorgNews55

Besöksstoppet måste bort på äldreboenden. Det kräver en anhörig i ett läsarbrev till News55.

Petra Lundgren

Annons

Annons

“Jag heter Karin och är anhörig till en dement syster. Hon hade precis när besöksförbudet kom flyttat in på en så kallad sviktplats och därefter till eget rum. Ingen av oss anhöriga har fått gå in till henne. Hon har inte fått följa med oss på en enda utflykt, fastän vi lika gärna som personalen kan ha skyddskläder eller testas. Det hjälper inte att personalen kan svenska. De känner henne inte sedan förut. Vi däremot har känt henne hela livet.  

Ska hon riskera att glömma riktigt fort när hon lever i en verklighet där hon aldrig får träffa anhöriga eller besöka sitt gamla hem? Ännu värre drabbade är de som är för dåliga för att själva gå ut eller ringa på en telefon. En god väns mamma, som inte är dement men i för dålig skick fysiskt för att ta sig ut, träffar inga av sina barn. Flera bor i närheten. De kan likväl som personal ha skyddskläder på sig, men det lånas visst bara ut när någon ska dö.

I stället får boende inom äldreomsorgen leva utan kära besök. Samtidigt som regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger ner kraft på att friska ska kunna åka utomlands och hitta mer smitta.

Stoppa besöksförbudet på äldreboenden nu. Se till att vi får låna skyddsutrustning och umgås som vanligt med våra anhöriga. I det ingår också att kunna ta med dem på utflykter.

Min syster är inte gammal och det finns säker många som bor på äldreboende som inte är så gamla. 70 år är ingen ålder och demens kan börja tidigt hos många.

Jag anser också att alla som är sjuka i covid-19 måste få sjukhusvård om de behöver det. Äldre är de sköraste och behöver sjukhusvård först.”

Du vet väl att du numera kan kommentera våra artiklar. Vad tycker du? Gör din röst hörd i våra artiklar!

Annons

Annons

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!