News55

Leif GW: Så stor är risken att svensk idrottsstjärna döms

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 mars 2022

Leif GW Persson kommenterar risken för att den svenska stjärnan döms för förtal, i TV4 Nyhetsmorgon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg och Sara Nilsson driver sajten Dumpen.se där de hänger ut påstådda pedofiler. Upplägget går ut på att de söker upp personer som de tror är pedofiler och konfronterar dessa på film. Videoklippen publiceras sedan på hemsidan. 

Sjöberg och Nilssons agerande har väckt reaktioner och en person som blev uthängd på sajten har tagit sitt liv. Nu kommenterar Leif GW Persson tillvägagångssättet i TV4 Nyhetsmorgon

– Det som möjligtvis skiljer dem ut dem i positiva mening är att de har tagit på sig ett utgivaransvar. De är, i publicistisk mening, att jämställa med TV4 eller SvD eller vem som helst som har ett utgivaransvar, förklarar han. 

GW är dock ambivalent till uthängningarna och menar att det medför risker och att det är olustigt. Men han har en viss förståelse för Sjöberg och Nilsson då de båda har blivit utsatta för övergrepp.

– Det här är det mest avskyvärda brott vi har i den tid vi nu lever i. Men privatsjustis av den här typen medför stora risker. Risken för misstag är betydligt högre än vid det vanliga rättsvårdande systemet, säger Leif GW Persson i programmet.

Programledaren Maria Forsblom frågar hur stor risken är för att de döms för förtal och enligt GW verkar den vara liten. Han tror inte att varken justitiekanslern eller allmän åklagare kommer att agera, om inte Sjöberg och Nilsson gör något uppenbart fel. Det som återstår är att själv agera om man blir utpekad som pedofil.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS