Liga stal från äldre rörelsehindrade

Brott, lag och straff, Inrikes, Privatekonomi, SamhälleNews55

Under onsdagen föll domen mot de två män som hade satt i system att stjäla från äldre med permobil och rullator, det rapporterar Expressen. En av de som fick sitt konto länsat är en 98-årig kvinna bosatt i Uppsala. – Man blir nästan psykiskt sjuk, jag törs knappast gå ut, säger kvinnan till Expressen.

Siri Hill

Annons

Annons

Den 23-årige mannen dömdes till fängelse i ett år och nio månader för flera fall av grov stöld och grovt bedrägeri. Ytterligare en 20-årig man dömdes till nio månaders fängelse för medhjälp till grov stöld, bedrägeri och grov stöld. På onsdagen fick de många äldre som blivit av med värdesaker upprättelse i Södertörns tingsrätt, det rapporterar Expressen.

      LÄS MER: Par döms för att ha stulit äldre kvinnors kontokort på 40 orter

”Man är rädd för alla som kommer i närheten”

En av de som fick sitt konto länsat är en 98-årig kvinna från Uppsala. Det är inte första gången som hon blev rånad och det skapar en känsla av ständig otrygghet, berättar hon.

– Man blir nästan psykiskt sjuk, jag törs knappast gå ut. Man är rädd för alla som kommer i närheten. Det sitter inom en, det är väldigt obehagligt, säger kvinnan till Expressen.

I 98-åringens fall blev hon påflugen av sin förövare i sin port efter att hon just hade kommit hem från affären. Mannen bad henne om hjälp med vägen och vecklade ut en karta. Väl hemma i lägenheten upptäckte hon att plånboken var borta.

– Jag fick en chock och skrek nästan att ”inte nu igen”. Jag har blivit rånad innan. Så jag sprang till telefonen och ringde banken för att spärra kortet, säger hon.

      LÄS MER: Polisen allt bättre på att avslöja äldrebedragare

Kontot var länsat

Men eftersom hon också hade gömt pinkoden till bankomatkortet i väskan hade 10 000 kronor redan försvunnit från kontot.

Merparten av de kvinnor som duon har rånat vittnar om ett liknande händelseförlopp. Enligt deras vittnesmål har stölderna skett i matbutiker och utanför de äldres bostäder. Männen ska ha vecklat upp en karta och då passat på att stjäla personernas värdesaker, skriver Expressen.

Enligt åtalet har de två männen kommit i kontakt med sina offer i butiker runt om i landet. De personer som har haft kontanter valdes ut som måltavlor varefter männen har tagit reda på var personerna har förvarat plånboken och sedan följt efter dem. Enligt åklagaren har tillvägagångssättet varit systematiskt och utstuderat.

”Gärningsmännen har på ett hänsynslöst och utstuderat sätt valt ut brottsoffer som har haft svårt att värja sig från angreppet”, står att läsa i stämningsansökan.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons