Löfven: Därför måste vi jobba längre

ArbetsmarknadNews55

Vilken pensionsålder ska gälla i Sverige? Frågan är brännhet. Samtidigt utmålas Sverige som ett land med åldersdiskriminering, där äldre stängs ute från arbetslivet. Statsminister Stefan Löfven säger i en intervju med News55 att vi nu går in i en ny tid.

Rikard Jansson

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

‘– Det här är en förändring som vi ser redan nu jämfört med för 20-30 år sedan. Nu är det mer av att byta jobb. Det är därför som vi behöver komma igång med det som vi kallar det livslånga lärandet, säger Stefan Löfven till News55.

Har äldre ett eget ansvar att vara anställningsbara även efter 65 år?

— Det är med äldre som med alla, det finns en plikt- och rättbalans som är jätteviktig. Det måste finnas möjligheter för äldre till omställning på arbetsmarknaden, med utbildningsmöjligheter eller andra saker för att komma vidare. Att kunna växla spår helt enkelt.

Han tillägger att det också är individens ansvar att vara beredd att gå en utbildning eller liknande.

— Vi bygger nu upp med rejäla resurser på utbildningsområdet, för att fler människor ska kunna ställa om i arbetslivet och växla om till ett extra spår.

Har ni fokuserat för mycket på pensionsålder istället för att skapa ett arbetsliv som fungerar upp i åldrarna?

— På sikt kommer vi behöva ha en längre arbetstid, så att vi kan ha stabila och bra pensioner. Men det räcker inte för vi måste också betala in mer till pensionssystemet, så det är något som vi har drivit länge.

Löfven lyfter fram att Regeringen för diskussioner med arbetsmarknadens parter för att människor ska ha möjlighet att arbeta längre, mer konkret handlar det om att förbättra arbetsmiljön.

— På så sätt kommer fler orkar jobba ett helt arbetsliv och där har vi inte minst diskussioner om hur det ser ut i offentlig sektor med alldeles för många kvinnor som är sjukskrivna.

Hur vill du jobba när du blir äldre?

— När jag blir äldre? Det vet jag inte än. Jag har fullt upp med det jag gör nu. Vi får ta det då, avslutar Stefan Löfven intervjun med News55.

 

Fotnot: Stefan Löfven är idag 62 år. Vid nästa val 2022 är han alltså 64 år. Löfven har sagt att han ställer upp för val till Riksdagen och kommer därmed öka antalet + 65 där under nästa mandatperiod.

 

Ulrik Medin/Rikard Jansson

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons