Många äldre missar det extra pensionstillägget

Ekonomi, finans och affärer, Inrikes, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Visste du att den med låg pension kan ha rätt till extra pensionstillägg? Många äldre går miste om pensionstillägget till följd av att de inte vet om att det finns, det rapporterar P4 Västmanland.

Siri Hill

Annons

Annons

Har du mindre än 14 000 kronor i pension? Då ska du, enligt Pensionsmyndigheten, undersöka om du har rätt till extra pensionstillägg som kan bli ett efterlängtat bidrag för pensionärer som har det tufft ekonomiskt, det rapporterar P4 Västmanland.

– I stort sett vid varje möte är det någon som frågar hur man ansöker. Och vi försöker informera så gott det går, säger Owen Olofsson, ordförande för PRO:s samorganisation i Västerås, till P4 Västmanland.

       LÄS MER: Experten: Tio viktiga saker att tänka på inför pensionen

Pensionsmyndigheten kritiseras för bristfällig information

Ett stort problem är att många äldre inte vet att de har rätt till extra bidrag – som bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd – eller hur de ska gå tillväga för att ansöka om det. Och den bristfälliga informationen är något som Pensionsmyndigheten har fått kritik av bland annat Riksrevisionsverket för.

Enligt Pensionsmyndigheten är de som drabbas de som generellt sett har det tuffast ekonomiskt: äldre ensamstående kvinnor, en bild som Owen Olofsson bekräftar.

– Det är tyvärr så. Det är personer som har ställt upp för familjen och jobbat hemma. Man har helt enkelt ingen vana i att ta tillvara de rättigheter man har, säger han och fortsätter:

– Det kan nog vara lite skamkänslor över det. Man vill inte ligga samhället till last. Man är den generationen, man är van att kämpa själv, säger Owen Olofsson.

      LÄS MER: PRO: Höj bostadstillägget för pensionärerna

Vill nå ut till fler

Efter kritiken planerar Pensionsmyndigheten att vidta åtgärder i syfte att nå ut till äldre. Bland annat kommer man ta hjälp av andra aktörer. PRO är en av dem, rapporterar P4 Västmanland.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons