Mats Persson (L): "Höj pensionen för de som har det svårast ekonomiskt"

Arbetsmarknad, Inrikes, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Liberalernas Mats Persson har mycket att säga om hur man bör göra situationen bättre för Sveriges pen­sionärer, men till Almedalsveckan kommer han med in­ställningen att lyssna.

Siri Hill

Annons

Annons

Riksdagsledamoten och Liberalernas ekonomisk­-politiske talesperson Mats Persson är en av de politiker som frågades ut av News55:s grundare Artur Ringart på Almedalsveckans första dag. För Mats Persson stod de pensionärer som lever på knappa resurser högst upp på agendan.

– Vi behöver höja pensionen för de som har det svårast ekonomiskt. Många kvinnor har dålig pension eftersom de har varit hemma med barn och ofta inte jobbat i lika stor utsträckning som sina partners. Min far och mor är ett bra exempel då min mor har en betydligt sämre pension än min far. Hon har anpassat sig efter hur samhället såg ut då och den gruppen måste vi lyfta, sade Mats Persson under utfrågningen.

      LÄS MER: Barbro Westerholm: ”Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner”

Vill göra det bästa för landets pensionärer

Mats Persson är en av de politiker som sitter i Pensionsgruppen –  ”en liten ö i politiken” som han själv beskriver den.

– Pensionsgruppen bygger på att man kan ta varandra i hand och göra det bästa för landets pensionärer. Jag kan personligen tycka att det är för mycket tjafs i politiken, men här handlar det om att ge och ta. På det sättet är Pensionsgruppen som en liten ö. Det är en annan typ av politik.

Och Pensionsgruppen har ett idogt arbete framför sig, säger Mats Persson.

– Politiskt handlar det om att lyfta och bistå gruppen äldre kvinnor. Ett sätt är att höja bostadstillägget. Vi måste också säkerställa att de som vill och kan har möjlighet att jobba längre. Jag tycker pensionsåldern borde höjas till 69 år. Det tredje, som kanske inte är en direkt politisk fråga men lika viktig, är åldersdiskrimineringen i samhället.

      LÄS MER: Åldersdiskriminering är farligare för hälsan än både sexism och rasism

Vi måste komma tillrätta med åldersdiskrimineringen

– Vi har ett samhälle som yrkar ungdom, men hur värderar vi sådant som erfarenhet och kunskap? De som är över 65 är viktiga, inte minst i politiska sammanhang, därför måste vi komma tillrätta med åldersdiskrimineringen.

Så vilka konkreta åtgärder krävs för att situationen för äldre i Sverige ska bli bättre?

– Höj bostadstillägget för pensionärer så att de med små ekonomiska marginaler får ett välbehövligt stöd. Höj LAS-­åldern från dagens 67 till 69 år. Gör det mer ekonomiskt fördelaktigt att arbeta högre upp i åldrarna genom sänkt skatt för den som är 63, svarar Mats Persson.

Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons