News55

Minister öppnar för höjd pensionsålder

Artikelbild
Annika Strandhäll (S) Foto: Janerik Henriksson / TT
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 29 juni 2015

Pensionsåldern kan komma att höjas i Sverige. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger i en intervju med DN att hon är öppen för högre ålders­gränser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Annars gröper vi ur pensions­systemet och pensionerna sjunker, säger socialförsäkringsministern i en sommarintervju med Dagens Nyheter.

Annika Strandhäll (S) lovar i intervjun att redan till hösten skynda på frågan om hur vi ska förmås att arbeta längre.

Åldrande befolkning

Vi lever allt längre i Sverige, men pensionsåldern har inte ökat i takt med den stigande medellivslängden. Många experter har de senaste åren därför varnat för att pensionspengarna inte kommer att räcka till för att försörja den växande gruppen pensionärer i framtiden.

I april år 2013 föreslog den parlamentariska pensionsåldersutredningen, som tillsattes av den borgerliga regeringen, att pensionsåldern skulle höjas i takt med den stigande medellivslängden. Utredningen fick dock ett ljummet mottagande från Socialdemokraterna arbetsmarknadens parter.

Vändning från S

Den socialdemokratiska socialförsäkringsministerns besked kan dock signalera en vändning i frågan. Annika Strandhäll blir en av de första tunga företrädarna för partiet som tydligt säger att åldersgränserna måste höjas.

– Medellivslängden ökar med ett år varje decennium. Men den ålder som människor går i pension har inte ökat i den utsträckning som man trodde när man träffade den överenskommelse som vårt pensionssystem vilar på. Man måste våga se det här i vitögat. Åstadkommer vi inte en förändring så innebär det att vi gröper ur pensionssystemet och att pensionerna sjunker, säger hon till DN.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS