A-
A+

Minns du Napalm-flickan?

Bild: CBC
Hälsa, Katastrofer och olyckor, Krig, oro och konflikter, Mänskligt, Sjukvård, UtrikesNews55

Bilden på den lilla flickan som, naken och gråtande, sprang på gatan efter att napalm fällts över hennes by under Vietnam-kriget är världsberömd. Nu har hon fått sin sista läkarbehandling

Eva Sundqvist Olmos

Annons

Phan Thi Kim Phuc heter hon och är idag 59 år gammal. Den 8 juni 1972 tog fotografen Nick Ut den världsberömda bilden på henne efter att ett krigsplan släppt en napalmbomb på hennes by.

Bilden kom att symbolisera Vietnam krigets avskyvärda händelser. Nic vann Pulitzerpriset för bilden som också blev Årets Bild.

Kim Phuc minns att hon skrek “för varmt, för varmt” när hon gråtande och naken sprang längs vägen.

De brännskador hon då fick främst på ryggen och armen var så allvarliga att man inte trodde hon skulle överleva. Hon opererades 17 gånger under 14 månader på ett sjukhus i Saigon innan hon fick åka hem.

Hon har levt med ständiga smärtor och har nu äntligen 50 år senare fått sin sista och tolfte laserbehandling på ett dermatologinstitut i Miami, Florida.

Kim har berättat att hon hatade fotot, att hon kände sig ful och skämdes för att hon var naken. Hennes kläder hade bränts bort av värmen från bomben. Åren efter attacken var hon traumatiserad, hade fruktansvärda smärtor och ville ta livet av sig.

1990 flyttade hon till Kanada och startade Kim Foundation International som ger medicinsk och psykologisk hjälp till krigsdrabbade barn.

I en intervju med CBC i juni sa hon att hon inte känner sig som ett offer längre. Istället är hon en vän, hjälpare, mamma, mormor och en överlevare som jobbar för fred.

https://www.theguardian.com/world/2022/jul/01/napalm-girl-vietnam-war-phan-thi-kim-phuc-final-burn-treatment

https://www.cbc.ca/news/world/50-napalm-girl-kim-phuc-ukraine-1.6484977

Eva Sundqvist Olmos
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.