A-
A+

Här festar minister mitt i brinnande kris

Inrikes, PolitikNews55

I veckan har en minister hamnat i riktigt blåsväder - då väljer han att gå på sommarfest på Operakällan, rapporterar Expressen.

Jessika Bouveng

I veckan kom beskedet att högeroppositionen vill fälla justitieminister Morgan Johansson (S). Bakom Sverigedemokraternas missförtroendeförklaring ställer sig Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. I samband med beslutet så meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) att hon med regeringen också avgår om Johansson fälls, något som skulle skapa en regeringskris.

Expressen skriver att mitt under avgångskaoset valde Johansson att gå på fest på Operakällan i Stockholm med Advokatsamfundets ledamöter och jurister. På vägen ut från festen kommenterar Johansson avgångskraven såhär:

– Jag tror att det här är ett resultat av att de (Moderaterna) ligger så långt efter i opinionsundersökningarna. Då blir de stressade och då blir det på det här sättet. Jag tror helt enkelt att de har gjort en felbedömning.

Johansson säger även att han blev överraskad av beslutet. Framförallt är han förvånad över att Moderaterna valde att backa Sverigedemokraternas beslut.

– I det här läget hade Moderaterna kunnat säga: ”nu är det tre månader kvar till valet och därför ska vi inte riskera en regeringskris”. Det hade varit det vuxna och det mogna sättet att hantera det här. I stället valde man att bara följa efter Sverigedemokraterna helt och hållet. Och det kanske är precis så det kommer att bli om de nu skulle få komma till regeringsmakten. Det är Sverigedemokraterna som är oppositionsledare i svensk politik just nu, säger Johansson.

Flera av oppositionens högt uppsatta politiker har riktat hård kritik mot Johansson och bland annat kallat honom för ”lögnminister” och sagt att avsätta honom skulle vara den ”enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden”. Johansson har svarat genom att bland annat kalla Moderaternas ledare Ulf Kristersson för barnslig som riskerar en regeringskris under rådande osäkra säkerhetsläge. Kristersson menar istället att det är Magdalena Anderssons val att öppna upp för en regeringskris och att missförtroendeförklaringen inte påverkar säkerhetsläget.

Johansson tror inte att att han kommer bli avsatt på tisdag och att omröstningen på tisdag kommer att vara till hans fördel.

Jessika Bouveng
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.