Moderat förslag till riksdagslista kritiseras av seniorer

Inrikes, Politik, SamhälleNews55

Endast en av de tolv namn som ligger i toppen på Moderaternas förslag till riksdagslistan är över 65 år. På så vis riskerar Moderaterna att förlora betydelsefulla mängder väljare enligt Moderata seniorer i Stockholms stad, skriver Dagens Nyheter.  

Siri Hill

Annons

Annons

Under tisdagen ska namnförslagen till riksdagslistan stötas, blötas och sedan klubbas under nomineringsstämman. Men att fem av de tolv namn som ligger i toppen i Moderaternas förslag till riksdagslistan är mellan 29 och 32 år, medan endast en person är över 65 år, är mer än problematiskt menar Moderata seniorer.

– Kompetens har värderats alldeles för lågt, tycker Margareta Olgart Holmberg, ordförande för Moderata seniorer i Stockholms stad, till Dagens Nyheter.

      LÄS MER: Barbro Westerholm (L): ”Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner”

Värderar inte kompetens och erfarenhet

Det är inte första gången som organisationen Moderata seniorer riktar kritik mot att partiet inte lyfter personer över 65 år och att man inte värderar egenskaper som kompetens och erfarenhet tillräckligt högt i nomineringslistorna. I samband med kritiken blev organisationen lovad att nomineringskommittéerna skulle väga in pensionärernas synpunkter, men trots detta är Moderata seniorer inte nöjda.

– Vi är inte nöjda. Vi har inga seniorer på valbara platser och medelåldern på valbara platser är 39 år, säger Gunilla Elmberg, ordförande för Moderata seniorer i Stockholms län, till DN.

Enligt organisationen är riksdagslistan problematisk av flera skäl, men framför allt handlar det om representation, eller bristen på den.

– Det är klart att det oroar mig, säger Margareta Olgart Holmberg.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) kommer 27,5 procent av väljarna vara över 65 år under nästa års val och listan med de många unga namnen kan komma att få partiets seniora väljare att känna att de inte är representerade, menar Seniora Moderater.

      LÄS MER: Så vill Moderaterna bryta äldres ensamhet

”Det tycker jag är en bra utdelning för seniorerna”

Valberedningen delar dock inte Margareta Olgart Holmbergs bild av läget.

– Jag delar inte hennes uppfattning. Tittar man på övre delen av de valbara namnen vår lista är cirka 20 procent över 60 år. Det tycker jag är en bra utdelning för seniorerna, säger Charlotte Helmersson, nomineringskommitténs ordförande i Stockholms stad, till DN.

Samtidigt är Margareta Olgart Holmberg fortfarande hoppfull inför nomineringsstämman.

– Vi får se vad som händer. Det blir spännande, säger hon till DN.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons