Ulricehamns-mördaren ringde hundratals sexsamtal till äldre kvinnor

ULRICEHAMN 20171025
Senaste NyttNews55

Den unge man som överföll och ströp en kvinna i 60-årsåldern vid ett motionsspår i Ulricehamn, hade tidigare ringt flera hundra samtal till kvinnor han valt ut på internet. Vad kvinnorna hade gemensamt var att de var över 60 år, skriver Expressen. – Det var ganska sent på kvällen. Jag hade nyss gått och lagt mig, berättar Karin Olsson som är i 85-årsåldern, för tidningen.

Anton Hagwall

Annons

Annons

Annons

Annons

Ulricehamns-mordet. Karin Olsson hade gått och lagt sig när telefon ringde. Det var tyst på andra sidan och Karin lade på. Men det fortsatte att ringa. Vad hon inte visste då var att den som ringde var en ung man som sökt upp hundratals äldre kvinnor i sexuella syften och att han senare avslöjades vara mördaren i ett uppmärksammat fall, skriver Expressen.

Det var först när polisen hörde av sig som Karin Olsson, som är i 85-årsåldern, mindes samtalen.

– Jag reagerade inte så mycket på det. Jag är inte så nervös av mig. Det händer mycket konstiga saker och är fullt med hemska historier överallt. Men jag hade hört om fallet på tv, i Leif GW Perssons program, säger hon till Expressen.

Den unge mannen var alltså samma person som i  överföll och ströp en kvinna i 60-årsåldern vid ett motionsspår i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn den 24 oktober i fjol. Fallet blev mycket uppmärksammat eftersom mannen i 20-års åldern tog sitt liv när han förstod att han var avslöjad. Detta efter att polisen hade startat en omfattande topsning av män i Ulricehamnstrakten i jakt på en DNA-träff. När polisen väl hittade rätt och kom för att hämta mannen var han redan död.

      LÄS MER: Polischef: “Tillåt dna-test efter självmord”

Annons

Annons

Sexuella motiv

Polisens utredning har sedan visat att mannen  ringt 565 samtal till äldre kvinnor. Vid ett tillfälle ringde han 181 stycken under en enda kväll. Kartläggningen gav polisen en motivbild för mordet i Ulricehamn.

Mordet var inte planerat, men har haft en sexuell koppling och mördaren var intresserad av äldre kvinnor. De uppringda är födda mellan 1920 och 1955, framgår det av polisens analys, skriver Expressen.

– Han har sökt på namn och kvinnor i hela Sverige. Företrädesvis och nästan enbart äldre kvinnor. Av sökningarna har han ringt upp ett stort antal av kvinnorna och pratat med dem, har biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson tidigare sagt till tidningen.

Polisens sammanställning framgår det att alla samtal gjordes kvälls- och nattetid, mellan klockan halv elva och tre.

Fler av de kvinnor polisen har talat med vittnar om att mannen stönat och haft ett sexuellt beteende i telefonen. “Det lät som om han fick en orgasm” står det i ett förhör

– För vår del klarnar motivbilden genom detta. Eftersom vi inte har kunnat höra gärningsmannen är vi helt beroende av den här informationen, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg, till Expressen och fortsätter:

– Vår slutsats i efterhand är att det fanns en återfallsrisk, enligt profileringen som gjordes tidigt. Den känns ju inte mindre när vi ser att han fortsatte ringa efter gärningen. Sedan om det betyder att det kunde ha lett till ett förnyat brott det vet vi inte. Det är bara spekulationer.

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons