"Mormor - hur är ditt sexliv?" - Bo Holmström presenterade programidéer men fick blankt nej av TV-direktörerna

STOCKHOLM 20160904
Senaste NyttNews55

I en debattartikel i Aftonbladet skriver reportern Bo Holmström om hur TV-ledningen ignorerar den äldre generationen och hur det påverkar tablån.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

”Undersökningar visar att tv-tittarna blir allt äldre – liksom befolkningen i stort. Trots det märks inte förändringen i tv-kanalernas tablåer, enligt dagens debattörer. Det handlar om tv-direktörernas människosyn.”

Det skriver Bo Holmström i Aftonbladets debattartikel som även är signerad ytterligare tio TV-profiler, bland andra Siewert Öholm, Pia Brandelius och Lennart Winblad.

      LÄS MER: Claes Elfsberg: ”Att vi gamlingar behöver flytta på oss är en myt”

I debattartikeln berättar Bo Holmström om hur en idé till ett programkoncept föddes när några pensionerade TV-reportrar pratade om utvecklingen av TV och dess krympande publik.

Presenterade idéer för SVT och TV4

”Dom yngre är på nätet eller med näsan i sina mobiltelefoner, kvar framför tv:n sitter i allt högre grad de lite äldre. Konstigt då, sa vi, att man inte gör några program för de lite äldre.”

      LÄS MER: Jan Eliasson: Jag har med mig flera hundra år av längtan och drömmar

Gänget med de pensionerade TV-reportrarna började skissa på sådant som det vore kul att göra program om, exempelvis:

”Klara dig på det här du, riksdagspolitiker! Vi ber en politiker leva en vecka på vad en fattigpensionär får.”

”Mormor – hur är ditt sexliv? En känslig fråga, men ett intimt liv finns ju även på ålderns dar.”

”Jäkt, jäktigare, hemtjänst. Vi försöker hålla jämna steg med hemtjänstpersonalen – och letar efter något ställe där man inte jäktar så hemskt.”

De tog med sig listan och presenterade den för SVT. Svaret kom inom några dagar. SVT svarade ”Nej tack. Då måste vi ju kasta ut någon annan serie.”

Med SPF Seniorerna och PRO i ryggen gick de då till TV4 för ett nytt försök. Men även där blev det nej.

Handlar om TV-direktörernas människosyn

Bo Holmström förklarar att det inte handlar om att de pensionerade TV-reportrarna ska få börja jobba igen utan om TV-direktörernas människosyn.

Annons

Annons

”Det faktum att snart pensionerade Claes Elfsberg får göra några program om 40-talister, ”Köttberget checkar ut”, ändrar ingenting. Att han tvångspensioneras säger mer om hur man ser på erfarenhet och kunskap”, skriver Bo Holmström.

Läs hela Aftonbladets debattartikel här.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons