Möt vår nya pensionsrådgivare på News55 och E55

SPF Valfrihetsseminarium i Stockholm 10 februari 2015
Ekonomi, affärer och finansNews55

Hallå där Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia och nu även vår pensionsrådgivare på News55 och E55.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Vad gör en pensionsekonom?
– En pensionsekonom ska ha koll på det mesta inom det som har med pension och sparande att göra. Mitt jobb är bland annat att hjälpa våra kunder och följare att förklara hur förändringar i pensionssystemet fungerar, eller hur förändringar på marknaden påverkar deras pension, hur man kan agera och vilket ansvar man har själv för sin pension.

Ser du fram emot läsarnas frågor?
– Ja, det ska bli jättekul. Jag började i branschen för 14 år sen som individuell rådgivare och insåg redan då att det finns ett stort behov av rådgivning. Och ju närmare pensionsåldern man kommer desto mer intresserad av frågan blir man förstås. Man börjar fundera på hur mycket man behöver för att kunna leva som man vill och hur länge det sparade pensionskapitalet kommer att räcka. Det finns mycket man kan göra för att påverka sin pension även efter 55 års ålder. Då handlar det mycket om hur man planerar för sina utbetalningar.

Vilken är den vanligaste frågan du får just nu?
– Just nu är det många som undrar hur pandemin och det ekonomiska läget påverkar deras pensioner. Svaret varierar förstås beroende på vilken del av pensionen man tittar på, om det är tjänstepensionen eller ett eget sparande och hur stor del som är kopplad till börsen.

Hur tycker du att våra läsare ska tänka kring sin pension just nu?

Annons

Annons

– De allra flesta kan nog känna sig relativt lugna inför krisen vi är i just nu. Även för de som står inför att snart börja plocka ut sin pension så är pensionen fortfarande långsiktig. Den ska räcka under kanske 20-25 år. Man behöver då inte vara rädd för att även fortsatt ha lite risktänk i sitt sparande. Man hinner vara med om en återhämtning och säkert också fler upp- och nedgångar. Sen är det klart att ju mindre av dina sparpengar du exponerar mot börsen, desto mindre förändring kommer du att se. Här är det förstås viktigt att ta hänsyn till vilka marginaler man har i sin ekonomi.

Men det korta svaret är att man kan känna sig lugn med sin pension. I första hand ska man just nu fokusera på att tvätta händerna och lyssna på myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen.

Mattias Munter kommer att svara på läsarnas frågor om pension på News55 och E55 en gång i veckan. Har du en fråga om din pension? Skicka den till oss på [email protected]

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons