News55

MSB varnar: Här är brandfaran i din bil

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 juli 2022

MSB har gått ut med en varning om att en produkt i bilen kan innebära en stor brandrisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På grund av pandemin har det blivit allt vanligare att ha med sig handsprit i bilen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar dock för att detta kan innebära en brandfara. Till Aftonbladet säger Peter Albertsson, sakkunnig på MSB, att de nåtts av rapporter om människor som skadat sig.

– Vi har fått in rapporter om olyckor, att man har spritat händerna och gnistan har tänts och man har bränt sig. 

Anledningen till varför handsprit kan vara farligt är att handsprit avdunstar i värme, något som skapar ångmoln som kan fatta eld. När det blir riktigt varmt så avdunstar handspriten fortare vilket ökar risken för brand i just bilar. Det som antänder ångmolnen är gnistor från statisk elektricitet som är svåra att se.  

– Du får skador av ångmolnet som blir väldigt varmt och då bränner du dig. Det blir inte en allvarlig skada, men det är obehagligt när det händer. 

För att något i bilen ska antända är risken dock inte så stor. För det krävs det att man spiller en stor mängd handsprit. För att undvika en olycka råder Albertsson människor att inte ha handsprit i direkt solljus samt att inte ha med produkten i bilen mer än nödvändigt. Albertsson säger också att tvål och vatten fungerar minst lika bra för att undvika att till exempel bli smittad av covid-19. Vissa personer måste ha handsprit i bilen, till exempel de som jobbar inom vården. Till dem rekommenderar han att ha produkten i en kylväska.  

Mörkertalet för den här typen av olyckor är stort, men man vet att det förekommer och därför vill MSB varna. De önskar inte ta emot några rapporter om olyckor. Istället vill de att människor ska sprida vidare ordet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS