My Skarsgård, 61: Drack en flaska vodka om dagen efter skilsmässan från Stellan

STOCKHOLM 20110915
Senaste NyttNews55

När Stellan Skarsgård efter 32 års äktenskap ville separera tappade My Skarsgård kontrollen över sitt drickande. Idag är hon nykter drogterapeut och håller kurser som även hennes skådespelande barn deltagit i, berättar hon i Efter tio med Malou von Sivers.

News55

Annons

Annons

När alkoholmissbruket var som störst för My Skarsgård, 61, drack hon en flaska vodka om dagen. Idag är Stellan Skarsgårds exfru – och mamma till bland andra Alexander, Gustaf och Bill Skarsgård – nykter och berättar i Efter Tio med Malou von Sivers om vägen tillbaka.

För 20 år sedan drabbades My Skarsgård av livmoderhalscancer och i väntan på besked efter alla provtagningar och behandlingar satt hon vid ett tillfälle på sin dåvarande svärmors balkong och fick ett glas vin i handen.

– Det var i slutet av maj men jag kunde varken njuta av solen eller höra fåglarna kvittra. Jag var i chock och alldeles iskall inombords. När jag drack vinet slappnade jag av. Jag minns att jag tänkte ”Gud vad det här var skönt. Det här är lösningen”. Iskylan som jag hade känt försvann helt, har My Skarsgård berättat för Hälsoliv.

      LÄS MER: Kikki Danielsson om alkoholismen och bristen på kärlek

“Ville inte leva längre”

Från den dagen drack My alkohol varje gång hon kände någon form av obehag.

– Alkoholen hade blivit viktig för mig. Jag mådde psykiskt dåligt och upplevde att alkoholen lättade min depression. Jag drack oftast i smyg men även lite inför familjen. Jag hade flaskor gömda överallt.

Efter 32 år ville Stellan Skarsgård separera och det var vid skilsmässan 2006 som My definitivt tappade kontrollen över sitt drickande.

– Jag tänkte ”Nu går jag under”. Jag visste inte vem jag var utan honom och jag ville inte leva längre, säger hon till Hälsoliv.

Det var den 20 december 2006 som blev vändpunkten. Den morgonen vaknade hon av en enorm ångest och kände att hon höll på att dö om hon inte fick i sig sprit. Efter att ha gömt sig i en garderob med en flaska punsch när barnen gått till skolan blev hon påkommen på bar gärning av sin bror som sa ”Du behöver hjälp”.

      LÄS MER: Lena Adelsohn Liljeroth: Många barn känner skuld när föräldrar dricker

“Det finns en lösning, det går att få hjälp”

Efter att My Skarsgård tagit hjälp mot sitt missbruk var nästa steg att berätta om sjukdomen för sin omgivning.

– Jag insåg att “nej, varför ska jag vara tyst?”. Jag behöver visa att det går, man behöver inte ha det så här. Varför ska jag skämmas för någonting jag har sökt hjälp för och faktiskt tagit mig ur? Då är det bättre att förmedla det: det finns en lösning, det går att få hjälp, berättar hon i Efter tio.

– Från den enorma skammen, som gjorde att jag nästan höll på att dö i den här sjukdomen, till att känna mig stolt över mig själv.

My Skarsgård är numera drogterapeut och håller kurser som även hennes egna barn deltagit i.

– De såg fram emot det. Det var någonting jag verkligen bad dem om, säger hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons