Nu är kvinnornas pension slut för resten av året

Arbetsmarknad, Ekonomi, finans och affärer, Inrikes, Människor, Mänskligt, Privatekonomi, SamhälleNews55

Nu tar kvinnornas pensioner slut, i alla fall om man ska utgå från det räkneexempel som pensionärsförbundet SKPF har gjort. - Gör om pensionssystemet och visa att dagens pensionerade kvinnor också är värda en jämställd och självständig ålderdom, säger förbundsordförande Berit Bölander.

Sofia Ekberg

Annons

Annons

SKPF Pensionärerna har genom ett räkneexempel visat på den ojämställdhet som föreligger i det svenska pensionssystemet. I exemplet jämförs en genomsnittlig årspensionsinkomst mellan män och kvinnor. Med ett antagande att männen skulle ha pension hela året ut, fram till den 31 december, tog kvinnornas pension slut redan igår den 12 september.

      LÄS MER: Gudrun Schyman ”Pensionssystemet är ett hån mot alla kvinnor”

Ojämställdheten menar SKPF är ett resultat av ett arbetsliv där kvinnor tjänar mindre än män. En annan bidragande orsak är pensionssystemets utformning, där inkomstskillnaderna ökar ytterligare med 9 procentenheter i samband med pensioneringen. Förbundet vädjar nu till politikerna om en förändring.

Annons

Annons

Pensionen beräknat på ett dygn

Ett annat räkneexempel som SKPF står bakom tidigare i år baseras på pensionsinkomsten beräknat över ett dygn. I det antagandet, där männen hade en genomsnittlig pension över hela dygnet, skulle kvinnornas pension ta slut redan 16.45 på eftermiddagen. Även då kritiserade förbundet pensionssystemet och föreslog en reform med utgångspunkt från ett kvinnoperspektiv

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Sofia Ekberg
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons