News55

Ny rapport: Därför hindras äldre från att flytta

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 juli 2022

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har tagit fram en rapport gällande äldres situation på bostadsmarknaden. Den visar att äldre hindras från att flytta och att flera kommuner har underskott på trygghets- eller seniorbostäder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny rapport som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit fram, ”Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?” står det att sju av tio pensionärer i Sverige äger sin bostad, och många av dem vill bo mindre än vad de gör. Att hitta rätt bostad är dock svårt och därför tvekar många att flytta. Dessutom visar rapporten att fler än åtta av tio kommuner har brist på eller saknar helt seniorbostäder, något som skapar konsekvenser för hela bostadsmarknaden.  

– Antalet svenskar över 60 år ökar mer än dubbelt så snabbt som resten av befolkningen och allt fler bor kvar längre i det egna hemmet. Det kommer att ställa stora krav på hur framtidens hem utformas, inte minst för att undvika ensamhet och otrygghet bland äldre, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande

Ytterligare orsaker till varför personer över 60 tvekar att flytta är att reavinstskatten är för hög samt så räds man risken för höjda månadskostnader. 

– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg. 

I pressmeddelandet så säger även Marcus Svanberg att de är besvikna på regeringen och han menar att regeringen gjort för lite för Sveriges pensionärer och deras bostadssituation. Han yrkar för att man ska göra det lättare för äldre att hitta ett tryggt boende, något som även kommer lösa upp knutar för andra grupper på bostadsmarknaden.

Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?” är en del av en större rapport som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit fram gällande bostadsmarknaden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS