Ny teknik skapar trygghet hos äldre

An elderly couple walks on a path near a river in the outskirts of Frankfurt, Germany, Thursday, Sept. 22, 2016. (AP Photo/Michael Probst)
Hälsa, Inrikes, Människor, MänskligtNews55

Ett antal frivilliga äldre har varit med och provat nya tekniska lösningar som ska bidra till en tryggare och mer självständig vardag. Bland annat har en typ av trygghetsklocka testats.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Testmiljö Norrköping är ett projekt som finansieras av innovationsmyndigheten i hopp om att öka de äldres självständighet, skriver NT.

– Vi har varit med som par och testat trygghetsklockor. Det har varit väldigt bra. Min make har Alzheimers sjukdom och med klockan har jag möjlighet att ha bra koll på var Lasse är, säger Margaretha Ericsson.

     LÄS MER: Postens förslag kan slå hårt mot äldre

”Främjar äldres självständighet”

Ann-Christine Larsson är projektledare och berättar att testerna av de tekniska produkterna har utförts av äldre i Norrköping.

–  Det här främjar äldres självständighet och kvarboende. Det känns mycket positivt och jag hoppas att vi kan fortsätta med verksamheten. Intresset bland de äldre har varit mycket stort, säger hon till NT.

      LÄS MER: Bristande trygghetsrutiner drabbar äldre

Sänder koordinater

Klockan sänder ut koordinater om var Margaretas man befinner sig och det har skapat en trygghet i deras liv. Tidigare när Margareta och hennes man kommit ifrån varandra har han haft svårt att förklara var han befinner sig på grund av sitt tillstånd.

– Med sjukdomen kan det vara så. Nu, med klockans hjälp, kan jag direkt se vart han befinner sig och då behöver jag inte vara lika orolig, säger hon.

– Jag tycker att den är bra och den är svår att ta av, säger hennes man Lars-Olof Ericsson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons