A-
A+

Här tvingas man köra 75 mil för läkemedel

Inrikes, Medicin och hälsaNews55

Det råder stor brist på läkemedel runt om i landet och vissa tvingas köra långt för att få tag i sin medicin. Det rapporterar GP och SVT.

Sarah Carlsson

Annons

Annons

Diabetesmedicinen Ozempic har seglat upp som ett populärt bantningspreparat i flera länder. Det ökade intresset har gjort att det varit brist på läkemedlet sedan hösten 2022 inom den svenska vården, skriver GP. Flera kändisar, som Tesla-grundaren Elon Musk och tv-personligheten Jeremy Clarkson, har berättat att de använder Ozempic för att gå ner i vikt.

I Umeå märks läkemedelsbristen tydligt på apoteken. Receptarien Eva Lundberg anser att situationen är problematisk.

– Varje dag kommer det in kunder som inte får tag i sin medicin, säger hon till SVT Nyheter Västerbotten.

Men det är inte bara diabetesmedicin som saknas. Läkemedelsverkets lista över restnoterade produkter är lång, vilket beror på flera saker.

– Den ökning av restanmälda produkter vi har sett det senaste året är sannolikt exempelvis relaterad till inflation, ökade tillverkningskostnader samt ökade frakt- och energipriser, säger Therese Smedberg, pressansvarig på Läkemedelsverket.

Kör 75 mil för medicin

Patrick Trägårdh, som bor i Umeå, tvingas köra 75 mil tur och retur för att få tag på diabetesmedicin.

– Klart det är allvarligt att det är en bristvara, men samtidigt kanske man inte ska ta för givet att det alltid finns att tillgå, säger han till SVT.

Annons

Annons

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.