A-
A+

Ny undersökning: Sveriges pensionärer trivs med livet

Forskning, Fritid, Inrikes, Människor, Mänskligt, Pension, SamhälleNews55

Hela åtta av tio av Sveriges pensionärer trivs med livet - däremot ser de inte lika ljust på framtiden, det visar en undersökning från Smart Senior.

Siri Hill

Livet leker. Det tycker åtta av tio av de totalt 7 000 seniorer som deltog i Smart Seniors undersökning SeniorBarometern. “Ett glädjebesked” säger Smart Seniors VD Mathias Lang.

– Det är glädjande att se att åtta av tio av Sveriges pensionärer trivs med livet idag, säger Mathias Lang.

Smart Seniors svarande har genom en 10-gradig skala, där 1 betyder ”Instämmer inte alls” och 10 innebär ”Instämmer helt”, fått besvara frågor om hur de ser på sin tillvaro som pensionär. 37 procent uppgav en 10:a på påståendet ”Jag trivs med livet som pensionär”. Till skillnad från den undersökning som gjordes 2013 verkar dock dagens pensionärer ha lite mer att invända.

      LÄS MER: Så satsar regeringen på Sveriges pensionärer

“Viktigt att satsa mer på våra pensionärer”

– Dock kan vi skönja en nedgång sedan den senaste undersökningen vi gjorde 2013. Vad denna nedgång beror på är svårt att uttala sig om men det är viktigt att vi tar denna negativa utveckling på allvar och försöker satsa mer på våra pensionärer, en stor och växande del av vår befolkning, säger Mathias Lang.

Undersökningen visar att pensionärer bosatta i Hallands och Östergötlands län är de som trivs bäst med tillvaron. Minst nöjda är de som bor i Kalmar och Västernorrlands län.

    LÄS MER: SKPF: Höjd pensionsålder – en klassfråga

Få seniorer vill arbeta

Undersökningen visar också att allt fler seniorer är aktiva på äldre dar. Hela sex av tio pensionärer ägnar sig åt diverse fritidsaktiviteter. Däremot vill få av dem arbeta då bara fyra procent har uppgett en 10:a och instämmer helt i påståendet ”Jag vill gärna arbeta i någon utsträckning”.

– Jag tror att många i den yngre generationen tror att pensionärerna har ”all tid i världen”, att de känner sig ensamma och säkert vill arbeta i någon utsträckning. Faktum är att dagens pensionärer lever ett ytterst aktivt liv där dagarna fylls med olika typer av fritidsaktiviteter, tid med familj och vänner samt resor och det är glädjande att se att de efter så många års arbete unnar sig att spendera dagarna till annat än just arbete, kommenterar Mathias Lang.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.