A-
A+

Nya uppgifter i hovrättsförhandlingarna mot vårdaren som länsade 90-åringens konto och sålde hennes hus

Arbetsmarknad, Brott, lag och straff, Hälsa, MänniskorNews55

Hovrättsförhandlingarna mot vårdaren som flyttat in hos en 90-årig kvinna, tömt hennes konton och sålt barndomshuset mot hennes vilja, avslutades i går. Ny bevisning som presenterades visar att socialtjänsten, redan när mannen ansökte om att bli god man åt den äldre kvinnan, reagerade på den dementa kvinnans oförmåga att kunna uttrycka sin vilja.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

– Socialtjänsten har absolut gjort fel, det ser man ännu mer tydligt nu anser jag, säger advokat Denise Lagercrantz, till News55.

News55 har tidigare skrivit om mannen som jobbade inom hemtjänsten och som år 2011 började arbeta för en 90-årig, dement kvinna. Vårdaren hjälpte henne med ekonomin, fick fullmakter, förde över pengar från hennes konton och tog till slut emot hennes barndomshus i Älvsjö som “gåva”.

      LÄS MER: Vårdare lurade miljoner av 90-årig kvinna

Mannen och hans familj flyttade in på övervåningen i villan och nyinköpta fordon parkerades utanför huset, någonting som fick grannarna att reagera. Detta går att läsa bland annat i Älvsjö stadsdelsförvaltnings utredning. Grannar reagerade även när de fick se att kvinnans hus en dag var till salu och socialtjänsten skriver själva i sin utredning att den äldre kvinnan:

”Berättar vid hembesök att hon egentligen skulle vilja bo kvar i huset men att hon inte kan bestämma över detta.”

Sålde kvinnans barndomshus

– Han sålde huset. Fem miljoner fick han för det, berättar advokat Denise Lagercrantz.

      LÄS MER: Vårdaren sålde 90-årigens hus – nu går fallet upp i hovrätten

Mannen köpte sig ett nytt hus i Åkersberga och flyttade dit med sin familj. Den äldre kvinnan fick följa med. Hemtjänstemannen öppnade ett konto i sin frus namn eftersom han hade skulder hos Kronofogden och inte kunde öppna eget konto.

Förbrukat 7 miljoner av den äldre kvinnans pengar

Sammanlagt togs det ut ungefär 2,1 miljoner kronor från den äldre kvinnans konto. Enligt åtalet rör sig den totala summan om 7 miljoner kronor av den äldre kvinnans pengar som mannen har förbrukat och tingsrätten anser att kvinnan varit i en beroendeställning till mannen, någonting han utnyttjat. Kvinnan förflyttades till ett vårdboende i samband med att mannen greps och han dömdes i tingsrätten mot sitt nekande till 2,5 års fängelse och nästan 6,7 miljoner kronor i skadestånd.

      LÄS MER: “Inget fel av oss”, säger socialtjänsten

Denise Lagercrantz valde att både IVO och JO-anmäla socialnämnden och pekar på att kvinnans beroendeställning till mannen var ett missförhållande som socialtjänsten borde polisanmält. Anmälan är just nu under bearbetning hos JO. IVO har lagt ner ärendet.

“Gjorde som hon blev tillsagd”

Under hovrättsförhandlingarna som avslutades i går presenterades nytt material i form av förhör med en före detta biståndsbedömare som vid besök hos den äldre kvinnan fått veta att mannen ville bli kvinnans gode man. Hon berättar i förhör hur hon upplevt en känsla av att den äldre kvinnan “gjorde som hon blev tillsagd” och när hon blev tillfrågad huruvida hon ville att han skulle bli hennes gode man, hade hon inte möjlighet att uttrycka sig.

Annons

Annons

      LÄS MER: Myndigheten anser inte att socialtjänsten gjort fel

Biståndsbedömaren var osäker på om det var lämpligt att hemtjänstpersonal blev god man och fick som svar av sin chef att man inte får vara det. Hon berättar vidare att när mannen blivit informerad om att han inte fick bli god man hade han svarat att han fått en fullmakt och därför kunde hjälpa den äldre kvinnan i alla fall.

– Ja, han fick en fullmakt och det kan vem som helst få, oavsett var man är anställd, säger Denise Lagercrantz.

Tror att domen höjs

Hon hoppas att det nya materialet ska få JO att inse problematiken med socialtjänstens handlande.

 – Socialtjänsten säger själva att de har funderat på den här frågan och lämpligheten, men ändå så slutar det med att de hjälper till i hela processen, säger Denise Lagercrantz.

Hon tror att hovrätten kommer höja domen mot mannens nekande.

 – Han kommer dömas för mutbrott och det blir mer än två och ett halvt år, som ju tingsrätten dömde. Man får komma ihåg att kvinnan inte är med på de här rättegångarna, hon är på vårdhemmet. Och han har förklaringar till allt. Framför allt påstår han att han bryr sig om henne och att hon är som en mamma för honom. Men då kan man fråga sig varför hon fortfarande inte har fått tillbaka sina gamla möbler som hon har frågat efter, säger Denise Lagercrantz.

Den 4 februari kommer hovrättens dom.
Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.