A-
A+

OECD: Sverige är sämst på corona - Tegnell svarar

Anders Tegnell
Inrikes, Vård och omsorgNews55

Sverige är sämst av de rika OECD-länderna på flera områden när det gäller att hantera corona. Det slår organisationen fast i en färsk rapport. Statsepidemiolog Anders Tegnell ger nu sin bild.

Rikard Jansson

Annons

Annons

OECD, som studerar ekonomi och utveckling i totalt 35 länder, är inte nådig i sin analys av den svenska coronastrategin. Sverige är sämst på att isolera sig samt sämst på att skriva ut patienter från IVA. Sverige sticker också ut unikt när det gäller att få ned det så viktiga R-talet. Totalt tog det 58 dagar från toppen, vilket kan jämföras med Malta som var bäst med endast elva dagar. Snittet för EU var 34 dagar. Organisationen ger inte kritik utan presenterar endast fakta. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att OECD-rapporten ger en osmickrande bild av den svenska strategin. Han kallar rapporten “spännande” men betonar också att den saknar kontext. 

“Nej, för man inte har inte tagit med kontexten bakom. De olika kurvorna är extremt kontextberoende och det är väldigt svårt att göra de här olika slutsatserna”, säger han till journalisten Emanuel Karlstens blogg. 

Tegnell pekar på att Sverige både haft en flackare uppgång och en flackare nedgång. 

“Vi har tänkt väldigt mycket på den här andra vågen och jag vet inte om det finns något som kom fram här som vi inte tänkt på”, säger han.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.