News55

OECD: Sverige är sämst på corona - Tegnell svarar

Artikelbild
Anders Tegnell
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 nov. 2020

Sverige är sämst av de rika OECD-länderna på flera områden när det gäller att hantera corona. Det slår organisationen fast i en färsk rapport. Statsepidemiolog Anders Tegnell ger nu sin bild.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

OECD, som studerar ekonomi och utveckling i totalt 35 länder, är inte nådig i sin analys av den svenska coronastrategin. Sverige är sämst på att isolera sig samt sämst på att skriva ut patienter från IVA. Sverige sticker också ut unikt när det gäller att få ned det så viktiga R-talet. Totalt tog det 58 dagar från toppen, vilket kan jämföras med Malta som var bäst med endast elva dagar. Snittet för EU var 34 dagar. Organisationen ger inte kritik utan presenterar endast fakta. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att OECD-rapporten ger en osmickrande bild av den svenska strategin. Han kallar rapporten “spännande” men betonar också att den saknar kontext. 

“Nej, för man inte har inte tagit med kontexten bakom. De olika kurvorna är extremt kontextberoende och det är väldigt svårt att göra de här olika slutsatserna”, säger han till journalisten Emanuel Karlstens blogg. 

Tegnell pekar på att Sverige både haft en flackare uppgång och en flackare nedgång. 

“Vi har tänkt väldigt mycket på den här andra vågen och jag vet inte om det finns något som kom fram här som vi inte tänkt på”, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS