Özz Nûjen: "Äldre har all rätt att klaga"

Komikern Özz Nûjen.
Celebriteter, Inrikes, Pension, Politik, SamhälleNews55

Det finns de som tycker att man kan skämta om vad som helst. En sådan person är komikern Özz Nûjen som fick publiken i Äldreforums tält att skaka av skratt under Almedalsveckans andra dag. Ämnet var kort och gott: Pensionen. – Jag fattar inte varför alla klagar på att folk blir äldre. Det är väl jättebra att vi bor ett land där vår befolkning blir äldre, säger Özz Nûjen till News55.

Siri Hill

Annons

Annons

Komikern Özz Nûjen tackade ja till att bjuda på skrattfest på Äldreforum för att han gick igång på utmaningen i att göra något roligt av ett för honom ”så tråkigt ämne som pension”. Samtidigt är pensionen något han tänker på mer än man kan tro, berättar Özz Nûjen för News55.

”Vi som dör i förtid sparar ihop pengar så att de som blir kvar får leva längre”

– Det är viktigt att planera inför framtiden och hur man ska leva. Jag menar, vad för slags ålderdom vill man ha? Jag jobbar ju ihjäl mig nu men är det värt det? Jag kanske ändå inte kan njuta av det när jag blir äldre. Det är väl det som är så bra för pensionssystemet: Vi som dör i förtid sparar ihop pengar så att de som blir kvar får leva längre, skrattar Özz Nûjen.

Skämt åsido. Vem har egentligen rätt att klaga i dagens Sverige? frågar sig Özz. För honom är något av det vi ofta klagar över till exempel väldigt märkligt:

– Något jag verkligen inte fattar är varför alla klagar på att folk blir äldre. Det är väl jättebra att vi bor ett land där vår befolkning blir äldre?

– Alltså, vad har vi att klaga på egentligen? Vi lever i Sverige som är ett av världens bästa länder där det är fred och där det fungerar ekonomiskt. Vi är inte så förtryckta som vi tror. Äldre har däremot rätt att klaga, fortsätter Özz Nûjen.

      LÄS MER: Här är pensionärsförbundens viktigaste frågor

Vårt samhälle gagnas av att vara inkluderande

Människor slussas ut från arbetsmarknaden för att de inte längre betraktas som en tillgång när de uppnår en viss ålder. Äldre känner sig exkluderade från samhällsdebatten. Klart att man känner sig utanför när det är så – och det med all rätt, tycker Özz Nûjen.

– Inget av detta gagnar vårt samhälle. Ett inkluderande samhälle med både unga och gamla som arbetar tillsammans är det bästa.

– Äldre måste organisera sig, det är så man gör sin röst hörd. Man måste gå ihop och hjälpa varandra.

Özz Nûjen älskar gamlingar. Han gör verkligen det, säger han. Och han har många äldre vänner.

      LÄS MER: Panelen: Kontanthanteringen är en fråga om valfrihet

”De äldre är vår historia”

– De har levt sitt liv, de är visa och de har gjort sina misstag. Genom att lyssna på dem kan vi lära oss mycket och vi som är den yngre generationen behöver inte göra om samma misstag. Sedan gillar jag att prata med dem om hur deras liv har varit. Det är spännande.

– Jag vet att om man inte känner till sin historia blir framtiden väldigt oviss. Och de äldre är vår historia, avslutar Özz Nûjen.

Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons