Palmeutredare: Därför blev vittneskonfrontationen fiasko

Senaste NyttNews55

Den utredare som var ansvarig för vittneskonfrontationen rörande Christer Pettersson i mordet på Olof Palme har nu tagit bladet från munnen. Han berättar för Radiofredag.se om bakgrunden till bilden som senare friade Pettersson.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Palmegruppens tidigare chef Hans Ölvebro har nu uttalat sig om den klassiska vittneskonfrontationen med Christer Pettersson. I konfrontationen pekade Lisbeth Palme ut honom som Olof Palmes mördare. Bilden är omtvistad. I tingsrätten var den godkänt bevis. Hovrätten gjorde dock en annan bedömning än tingsrätten. Rätten menar att sammansättningen vid vittneskonfrontationen var undermålig, vilket gjorde att det var lätt att peka ut just Pettersson. Christer Pettersson friades.

Den före detta spaningsledaren Hans Ölvebro, som nu är 74 år gammal, uppger i en intervju med Radiofredag.se att tillslaget mot Christer Pettersson skedde snabbare än planerat. Palmegruppen “tvingades” också att genomföra konfrontationen dagen efter att han gripits. Gripandet skedde i december 1988.

Enligt Ölvebro var det svårt för gruppen att få fram en grupp som skulle passa som konfrontationsgrupp. Dessutom lyckades man inte med planen för kläderna. Egentligen skulle alla bära Kriminalvårdens kläder, men det gick inte då det saknades storlekar. Ölvebro menar trots kritiken att konfrontationen var “okej”.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons