Pappan mötte sin sons mördare – meddelades aldrig om frigivningen

STOCKHOLM 20131024
Brott, lag och straff, Inrikes, Människor, Mänskligt, SamhälleNews55

På tunnelbanan i Stockholm fick den 54-årige mannen se något minst sagt oväntat – sin sons mördare.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

På tunnelbanan i Stockholm stötte pappan på någon han absolut inte ville se i frihet, mannen som 2014 hade tagit livet av hans 20-årige son en sommarnatt på Fleminggatan i Stockholm.

20-åringen hade den där ödesdigra kvällen för tre år sedan varit på Södermalm och firat en kompis som fyllde år. De hade sedan begett sig vidare till Kungsholmen där det blev bråk med ett annat killgäng.

20-åringen och hans vänner stötte vid tretiden på natten åter ihop med gänget och i bråket höggs 20-åringen i magen två gånger med en butterflykniv. Huggen gick ända in i ryggraden och 20-åringen förblödde på platsen.

      LÄS MER: Inget tidsbestämt för Malexandermördare

Straffet sänktes kraftigt

Gärningsmannen greps av ordningsvakter och dömdes till fängelse i sex år och fyra månader för dråp, en dom som efter överklagan ändrades av Svea hovrätt till fängelse i två år för grovt vållande till annans död, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

20-åringens anhöriga fick i samband med hovrättsdomen veta att de endast hade rätt till skadestånd om 25 000 kronor vardera för psykiskt lidande, till skillnad från tingsrättens tilldömda skadestånd på 50 000 kronor. Familjen försökte få till en ny rättegång i Högsta domstolen men denna valde att inte bevilja prövningstillstånd.

      LÄS MER: Misstänkt dubbelmördare ville döda elever

Pappan trodde mördaren hade rymt

Pappans första tanke när han såg sin sons mördare på tunnelbanan var att mannen hade rymt från fängelset, men i själva verket hade han blivit villkorligt frigiven utan att pappan eller den övriga familjen hade meddelats om detta.

Kriminalvården bekräftar nu, i ett yttrande till Justitieombudsmannen, uppgifterna att Boråsanstalten med ”stor sannolikhet” glömde bort att informera familjen om att deras sons mördare blivit frigiven.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons