Pensionsgruppen: Normen att pensionera sig vid 65 måste brytas

Arbetsmarknad, Inrikes, Människor, Mänskligt, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Det ser ut som att en höjning av pensionsåldern kommer att bli verklighet. Samtidigt, menar politikerna i Pensionsgruppen, är det egentligen inte pensionssystemet som är problemet, skriver Affärsvärlden. – När systemet skapades för 20 år sedan var prognosen att medellivslängden skulle öka med ett år. Den har ökat med 2,5 år, säger Stefan Oscarson, sekreterare i Pensionsgruppen, till Affärsvärlden.

Siri Hill

Annons

Annons

Att man går i pension när man fyller 65 år är en norm som fortfarande är stark trots att allt fler jobbar högre upp i åldrarna. Diskussionen om huruvida pensionsåldern ska höjas eller inte har gått het under flera år och ser nu ut att bli verklighet, skriver Affärsvärlden.

– Det är inte jättemånga som blir tvingade att jobba längre, men de som blir det kanske känner att de drabbas väldigt hårt. Men vi har en så stark norm vid 65 år och det är den som behöver brytas, säger Stefan Oscarson, sekreterare i Pensionsgruppen, till Affärsvärlden.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: Bestraffa inte den som sparar

Vi lever allt längre

Problemet är enligt Stefan Oscarson egentligen inte pensionssystemet. Problemet är att vi i dag lever längre än beräknat. Ju högre medellivslängd desto längre behöver man jobba för att få ut samma slutpension.

– När systemet skapades för 20 år sedan var prognosen att medellivslängden skulle öka med ett år. Den har ökat med 2,5 år, säger Stefan Oscarson.

Lösningen blir att höja pensionsåldern. Samtidigt är det också viktigt att äldre känner sig trygga i att de kan klara sig på sin pension.

– Vi ser att pensionsnivåerna tenderar att bli allt lägre eftersom människor inte anpassar sitt liv efter längre medellivslängd. Själva pensionssystemet klarar sig, men det är inte bra om systemet levererar pensioner som människor tycker är otillräckliga. Då riskerar det i längden att tappa i legitimitet, säger Stefan Oscarson till Affärsvärlden.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons