Peter Jihde: Det här är mitt livs viktigaste jobb

Senaste NyttNews55

Peter Jihde lever själv med diabetes och tar nu upp kampen mot sjukdomen som dödar fem svenskar om dagen. I den nya säsongen av "Leva utan att dö" möter han bland annat Olle Jönsson från Lasse Stefanz . –  Det här mitt viktigaste jobb, att berätta om sjukdomen och att det går att leva med den. Utan att dö, säger Peter Jihde.

News55

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Peter Jihde möter under säsongen flera kändisar och privatpersoner som lever med sjukdomen. Bland annat konfronteras Olle Jönsson från Lasse Stefanz som inte tagit sin typ 2 diabetes på allvar, trots att den är livshotande.

– Olle Jönsson kommer att dö på scen om ingenting händer. Mottot ”the show must go on” har givit honom tusentals beundrare men kostat honom hälsan. Jag vill att han ska kunna njuta av de sista, ljuva åren. Och att de är många år bort, säger Peter Jihde till News55.

En halv miljon svenskar lever med sjukdomen och stigman kring den är stor, trots att den slår till urskillningslöst i samhället.

–Känd eller okänd. Greve eller gruvarbetare. Typ 1-diabetes är en sjukdom som slår lika hårt mot de i slott som de i koja. Typ 2 klassas som en epidemi av WHO. Det är dags att vakna, säger Peter Jihde.

För Peter Jihde som kämpar med diabetes typ 1 är dokumentärserien ett sätt att uppmärksamma sjukdomen och de människor som tvingas leva med den.

– Det här mitt viktigaste jobb. Att berätta om sjukdomen som dödar fem svenskar om dagen. Och att det går att leva med den. Utan att dö, säger Peter Jihde.

 

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons