Dödssjuke Peters sista ord: "Döden är inte så farlig"

Hälsa, Inrikes, Mänskligt, Samhälle, Television, Vård och omsorgNews55

När Peter Jonsson 2014 fick veta att han var döende i cancer slog det först undan fötterna på både honom och hans familj. Men redan ett år senare talade han öppet om sin sjukdom i TV-programmet Malou efter tio. Våren 2016 träffade han Malou ännu en gång, i den intervju som kom att bli hans sista. - Varje strå av liv och glädje du kan hitta i vardagen lyfter dig, sade han då.

Siri Hill

Annons

Annons

Den 13 maj 2014 fick Peter Jonsson veta att han hade drabbats av cancer i matstrupen. Cancern hade spridit sig ner i levern och det fanns ingenting läkarna kunde göra.

Det var en omstörtande insikt, berättade han i Malou efter tio i oktober året därpå.

– Det går inte att göra något, jag kommer dö. För mig handlar det om att hålla ut så länge det går. Det var en livsomskakande information som kom.

      LÄS MER: Samhället tror att gamlingar har så mycket tid

“Man måste förstå vad döden innebär”

Under den första intervjun med Malou berättade Peter Jonsson insiktsfullt om sin och sin familjs situation och hur viktigt det är att vara sann mot sig själv och sin omgivning. “Man ska inte ljuga, varken för sig själv eller sin omgivning. Jag vet att jag är döende”, sade han till Malou.

– Man måste för det första förstå vad döden innebär. Döden är inte så farlig, tror jag. Den är precis som födseln, väldigt naturlig. Det är bara det att döden är så okänd. Jag är övertygad om att det finns något mer på andra sidan om ridån.

Peter Jonsson jobbade som krishanteringsexpert i drygt 30 år och hade bistått människor under katastrofer som tsunamin i Thailand och terrorattentaten 11 september i USA och sett människor dö på de mest fruktansvärda vis. Nu befann sig plötsligt han själv i kris. Men hans död skulle komma att bli något helt annat, berättade han.

– Jag har sett fruktansvärd död, men min död kommer ju vara förmånlig på många sätt. Jag har möjlighet att ta farväl av familjen, ha kvalitetstid som jag inte har haft tidigare och jag har möjlighet att kunna se resan framför mig. När jag somnar in är det inte mig det är synd om utan de som är kvar och som kommer att sakna mig.

      LÄS MER: Sven Nordqvist: “Det var roligare att fylla 30 än 70”

Tog tillvara på den tid som fanns kvar

Det var starten på en lång resa. Peter och hans familj tillbringade så mycket tid de kunde tillsammans och försökte leva varje dag fullt ut. Men det var efter en månadslång resa till Sydafrika som Peters tillstånd försämrades kraftigt.

– Jag hade nog inte förstått hur sjuk jag var. Jag hade 40 graders feber och åkte in på akuten. Jag minns så väl att läkaren sade: “Det är bäst att du kallar hem barnen”. Sen var allt ett töcken, berättade han för Malou den 3 maj 2016, i den intervju som skulle bli hans sista.

Efter det lades Peter in på sjukhuset i Nyköping och genomgick en tuff behandling. Hustrun och barnen var där och tillsammans skapade de någon form av vardag på sjukhuset. De hade biokvällar, räkfrossa och drack vin om kvällarna.

      LÄS MER: Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet”

Viktigt att berätta om de som inte överlever

För det är viktigt, sade Peter till Malou, att lyfta historier om människor som han, som inte överlever sin cancer. Det är väldigt sällan de historierna berättas och det är orättvist, tyckte han. Man kan leva ett bra liv i slutskedet också. Det handlar bara om att ha rätt inställning.

– Jag vill att man ska vara mer öppen. Alla program handlar om de som klarar sig och det är orättvist mot oss andra. Våga prata om döden, och våga lev fast du ska dö. Det är mitt budskap, sade Peter Jonsson.

Peter Jonsson gick bort den 8 maj 2016, 55 år gammal.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons