Polisen föreslår bankomatruta för att förhindra bedrägerier

Brott, lag och straffNews55

– Vi har fått synpunkter från äldre om att folk står alldeles för nära när de ska ta ut pengar, säger Anders Olofsson på Nationellt bedrägericentrum, till News55.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

Många äldre känner sig otrygga när människor står för nära i bankomatkön. Förslaget om en målad ruta runt bankomaten som tydligt visar var kön börjar har därför skickats vidare till bland annat Bankomat AB, som har uttagautomater på fler än 500 orter i Sverige.

– Äldre kan ha svårt att säga ifrån när någon står för nära, exempelvis vid en bankomat, säger Anders Olofsson på Nationellt bedrägericentrum till News55.

      LÄS MER: Så här undviker du att bli lurad

Många bedrägerier mot äldre sker när gärningsmannen kikar över axeln på offret för att ta reda på pinkoden, exempelvis vid en bankomat. Detta kallas ”shoulder surfing” och är ett säsongsbundet fenomen. Brottsligheten är generellt högre under oktober till december och sker i miljöer där det är mycket människor i rörelse.

”Försök inte lura mig”

– Inne på vissa bankkontor kan man i dag hitta linjer som markerar var kön börjar och vi ser tydligt att dessa fungerar, man kliver inte över linjerna.

Polisen har lagt upp en bild på Facebook med ett förslag på hur en bankomatruta skulle kunna se ut.

– Vi hoppas att det här sprider sig och att idén välkomnas av bankomatföretagen.

I storsatsningen ”Försök inte lura mig” har Polisen, PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren gått ihop för att upplysa och förhindra brott mot äldre personer i Sverige. Detta bland annat genom ett utbildningspaket som ger tips och råd för att förebygga bedrägerier. Utbildningspaketet ska hjälpa äldre att våga höja rösten och säga ifrån, exempelvis om någon står för nära.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons