News55

Polisens varning: Så kan du bli lurad i hemmet

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 04 nov. 2021

Flera kommuner och polisenheter går ut med varningar. Det rapporterar Råd & Rön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera företag har polisanmälts av privatpersoner som känner sig lurade. Företagen ringer och påstår att det är lag på att rengöra köksfläkten.

En som har drabbats är Birgitta Källström som tackade ja till att företaget HGB online skulle komma och rengöra fläkten. Efter att jobbet var utfört fick hon hem en faktura på 2229 kronor.  När hon senare lyssnade på Radio Halland hörde hon att lagen om krav på fläktrengöring var borta och att det varnades för företag som satt i system att lura framför allt äldre på det här sättet. 

– De ljög mig rätt upp i ansiktet, säger hon till Råd & Rön

När både Birgitta och Råd & Rön kontaktar HGB online nekar de till anklagelserna. 

Men det är inte bara Birgitta Källström som har råkat ut för det här. Sedan 2020 har ett trettiotal anmälningar lämnats till polisen om liknande företag, som använder samma metod. 

Den som känner sig lurad kan kontakta Allmänna reklamationsnämnden, men det bästa är att redan från början vara extra försiktig vid telefonförsäljning. Det menar Maria Nilsson som är jurist på Konsumentverket. 

– Skriftlighetskravet vid telefonförsäljning tillkom just för att ge konsumenten ett extra andrum att tänka efter, är det här verkligen något jag vill ha, är det något för mig? Om man inte känner sig bekväm och vill avsluta samtalet men försäljaren inte vill ge sig, lägg på luren, säger Nilsson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS