Politiker enade: Bevara kontanterna

Brott, lag och straff, Ekonomi, finans och affärer, Politik, PrivatekonomiNews55

Digitala bedrägerier och kontanternas försvinnande stod i fokus när den sista dagen av Äldreforum inleddes under torsdagen i Almedalen. Experter och politiker samlades på scenen för att diskutera säkerheten i digitala betalningsmedel och inte minst kontanter.

Linnéa Wallin

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

– Vänsterpartiet och moderaterna är kanske de partier som vi uppfattar står längst ifrån varandra i sakfrågor. Men just i frågan om kontanterna så enas man över partigränserna, säger Björn Eriksson, talesperson för kontantupproret.

Björn Eriksson talar om paneldeltagarna Håkan Svenneling (V) och Lotta Finstorp (M) som båda arbetar för att skydda kontanterna i Sverige.  Lotta Finstorp har även motionerat för en lagstiftning kring kontanter.

– Det är synd att man ska behöva lagstadga för att bevara en sådan grundläggande rättighet som kontanter, men alla ska kunna betala med kontanter, säger Lotta Finstorp.

Många grupper är beroende av att använda kontanter, däribland många äldre. Men Christina Tallberg, ordförande för PRO menar också att det är en fråga om säkerhet.

– Det är många som inte behärskar de digitala systemen. Äldre, nykomna och funktionshindrade som inte har tillgång till den här tekniken. Sen skapar kort, teknik och många olika koder en osäkerhet hos många äldre, säger Christina Tallberg.

Dagens moderator, News55:s Artur Ringart bryter in och frågar om kort och bank-id verkligen är säkert.

– Det enda som är säkert är att inget är säkert. Rånen har övergått till att man rånar digitalt. 1994-1995 hade vi lika mycket bedrägerier som idag. Men 1995 slutade man använda checkar och då försvann  den typen av bedrägerier antalet bedrägerier minskade. Men under de senaste tio åren har den andelen ökat med ungefär tio procent per år, säger Jan Olsson, chef för polisens nationella bedrägericenter.

Men det är egentligen inte själva tekniken som är osäker, utan bedrägerier med bank-id handlar om mänskligt felande, menar säger Malin Wemnell, administrativ chef på Finansiell ID-teknik.

– De bedrägerier som det skrivits mycket om den senaste tiden, där man använt bank-id, handlar det inte om att säkerheten i tekniken brustit, utan att människor lurats att ge ifrån sig sina koder, avslutar Malin Wemnell.

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons