PRO: Höj bostadstillägget för pensionärerna

Hem, Inrikes, Politik, PrivatekonomiNews55

Enligt regeringen finns 40 miljarder kronor till reformer nästa år. Trots det väntar många av Sveriges pensionärer på att få känna av framgången.  Ett sätt att förbättra för de som har det sämst ställt ekonomiskt är att höja bostadstillägget, skriver PRO:s ordförande Christina Tallberg i Aftonbladet.

Siri Hill

Annons

Annons

Den svenska ekonomin är stark och resurserna för att att finansiera olika typer av reformer är stora. Samtidigt är det viktigt att resurserna används på bästa sätt. Pensionärsorganisationen PRO vill se ett höjt bostadstillägg för boendekostnader på upp till 7 000 kronor. Det skriver PRO:s ordförande Christina Tallberg i en debattartikel i Aftonbladet.

      LÄS MER: Kravet från SPF Seniorerna: Höj bostadstillägget för Sveriges pensionärer

Hyror och priser för bostadsrätter har stigit

Bostadstillägget kan vara en livlina för många av Sveriges äldre som har det svårt ekonomiskt. Sedan 2007 kan du få bostadstillägg för en boendekostnad på högst 5 000 kronor i månaden och enligt PRO rimmar den summan dåligt med det faktum att både hyror och priser för villor och bostadsrätter har stigit. Därför kräver pensionärsorganisationen att bostadstillägget höjs för att täcka bostadskostnader upp till minst 7 000 kronor, skriver Christina Tallberg.

Antalet äldre med en inkomst under EU:s fattigdomsgräns har ökat oroväckande mycket de senaste åren. I Sverige handlar det om fler än 231 500 äldre personer, enligt Pensionsmyndigheten. För många av dessa människor är situation akut och många hör av sig till PRO och är oroliga för hur de ska klara sig ekonomiskt, skriver Christina Tallberg. Att höja bostadstillägget skulle vara ett snabbt och effektivt svar på en akut situation och något som skulle göra stor skillnad för många.

      LÄS MER: Annika Strandhäll: ”Vi har en väldigt fördomsfull inställning till äldre”

”Borde vara en självklar prioritering”

Enligt Christina Tallberg måste åtgärder sättas in omedelbart, det går inte att vänta. I takt med att Sveriges ekonomi växer sig allt starkare och att gruppen fattiga äldre blir allt större borde det vara en självklar politisk prioritering att snabbt se till att gruppen pensionärer får det bättre, skriver Christina Tallberg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons