"Restaurangägaren låste plötsligt dörren och drog för gardinerna" - David befann sig precis mitt emellan två av terrordåden

Brott, lag och straff, Katastrofer och olyckor, Politik, UtrikesNews55

– Det ligger ett lock över staden, berättar David Ringart för News55. Han är just nu i Paris med sin hustru.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

PARIS. – Jag och min fru Mikaela satt på en restaurang, La Chateaubriand, och käkade middag. Runt klockan 22 märkte vi hur det började åka förbi ambulanser på gatan, flera stycken efter varandra. Ungefär samtidigt får vi båda sms från Sverige: “Hur mår ni?”.

      LÄS MER: Över 120 döda i blodiga terrordåd

David Ringart, 33, och hans fru Mikaela är i Paris på en weekend. Tanken var att paret i helgen skulle upptäcka nya delar av stan och besöka restauranger om kvällarna, men planerna har ändrats. Gårdagens terrorattacker – som IS nu har tagit på sig –  tog plats på sex olika platser i Paris. Minst 128 personer har dödats och nära 200 personer skadades, för nästan hälften är läget kritiskt. När attackerna satte igång runt tio på kvällen insåg inte paret hur pass nära de befann sig några av de områden där beväpnade män med kalasjnikov öppnade eld mot civila.

      LÄS MER: Fotbollsfesten blev en mardröm

Restaurangägaren drog för gardinerna och låste dörren 

– När vi fick sms:en började vi förstå att någonting hade hänt i staden. Folk började ta upp sina mobiltelefoner, det blev en orolig stämning och rätt som det var gick restaurangägaren fram och låste dörren och drog för gardinerna.

– Det visade sig att restaurangen vi satt på var några kvarter mittemellan teatern och en restaurang där det var skjutningar.

      LÄS MER: Världens ledare i chock i natt

– Det var rörigt, man började prata mellan borden. En i personalen grät. Det enda man såg mellan gardinerna var en tom gata utanför.

Under fyra timmar satt David Ringart och hans hustru kvar på restaurangen. Gästerna var rädda, personalen började röka inomhus men försökte göra sitt bästa för att lugnt fortsätta serveringen.

En känsla av förtvivlan

– Klockan två på natten såg man hur bilar började rulla utanför så vi bestämde oss för att försöka ta oss till hotellet. Gatorna var fyllda av dragna band, militär, polis och specialstyrka. Många på vårt hotell checkade ut tidigt i morse för att ta första bästa flyg hem.

Det ligger som ett lock över staden, förklarar David Ringart, och säger att han och hans hustru fortfarande är skärrade och tagna av situationen.

– Vi kommer inte gå ut och äta i kväll eller göra någonting som vi planerade att göra i dag. Det känns varken kul eller säkert. Gatan utanför här är helt öde. Samtidigt som man är chockad känner man en förtvivlan över det hemska som hänt.

– Det blir en annan grej när man är så nära, man inser att det kan hända när som helst, hur som helst. Jag tror helt klart att man är märkt för livet av detta.

Detta har hänt: 

Minst 128 människor har dödats i terrorattacker på sex olika platser i Paris under fredagskvällen.

Ungefär 80 av offren dödades i konserthuset Bataclan.

Omkring 40 av offren dödades vid de andra dåden.

Nära 200 personer skadades, för ungefär hälften är läget kritiskt.

En svensk har dödats och en har skottskadats.

Enligt AFP och Reuters har Islamiska Staten tagit på sig dådet.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.