A-
A+

Richard Herrey om domen: "Det är obegripligt"

Brott, lag och straff, InrikesNews55

Tingsrätten friar nu Aftonbladet från misstankarna om förtal efter att en journalist på tidningen kallat artisten Richard Herrey för ”Din gamle rasist” på Twitter. – Vissa kan ju tolka den här domen som att det är fritt fram att kalla vem som helst för vad som helst. Jag tycker det är obegripligt, säger Richard Herrey, till News55.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

– Jag stämmer Aftonbladet för förtal eftersom de påstår något så befängt, som är rent förtal, och de vill inte be om ursäkt. Man kan inte säga vad som helst till andra människor.

Det sade Richard Herrey till News55 i augusti i fjol efter att han lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Han stämde Aftonbladet på 30 000 kronor för förtal efter att en av tidningens kulturjournalister pekat ut honom som rasist på Twitter genom att skriva ”din gamle rasist”.

      LÄS MER: Richard Herrey stämmer Aftonbladet

Vi har sjunkit lågt nu

På onsdagseftermiddagen föll tingsrättens dom. Aftonbladet frias från misstankarna om förtal.

– Att en journalist offentligt ska kunna förtala någon som i hela sitt liv respekterat och arbetat för människors lika värde utan konsekvenser, det är ett tecken på att vi sjunkit lågt nu, säger Richard Herrey till News55.

      LÄS MER: Richard Herrey: ”Jag måste sätta ner foten”

Han har inte hunnit gå igenom domen ordentligt och vill inte kommentera den närmre men menar att det är obegripligt hur tingsrätten resonerat.

– I detta fall har man ju beslutat att det är okej att kalla någon för detta, på det här viset. Min spontana reaktion är att jag blir ledsen för det samhällsklimat vi lever i.

Ville visa att det inte är okej

Richard Herreys stämningsansökan mot Aftonbladet var från första början en principfråga.

– Den viktigaste frågan för mig var dels att säga ifrån för min heders skull – visa att det inte är okej. Men jag ville också ta upp frågan mer allmänt om vad för lögner man egentligen kan vräka ur sig till höger och vänster utan konsekvenser.

      LÄS MER: ”Domen gäller inte” – Aftonbladets svar på skadeståndet till Richard Herrey

Domen som fallit kan av vissa tolkas som att det nu är ”fritt fram”, tror Richard Herrey.

– Jag vet vem jag är och mig går det ingen nöd på. Men som betraktare ser jag hur detta kan skicka ut signaler om att det är tillåtet att utsätta människor för missaktning utan att det får konsekvenser.

Han har ännu inte ett svar på om han tänker överklaga.

– Jag får ta det med min advokat men min spontana tanke är att överklaga.

Tingsrätten menar att formuleringen ”din gamle rasist” är mer svårbedömd än ett rent påstående om att någon är rasist. Den samlade bedömningen är att journalisten inte förtalat Richard Herrey, därmed faller också frågan om det är Aftonbladet eller journalisten som begått eventuellt brott, rapporterar GP.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.