Så drabbas äldre till följd av bristande brandskydd

Inrikes, Människor, SamhälleNews55

Många av de som omkommer till följd av bränder i hemmet är äldre. Därför vill räddningstjänsten bli bättre på att nå ut och informera äldre om vikten av brandskydd i hemmet, det rapporterar P4 Gävleborg.

Siri Hill

Annons

Annons

Drygt hundra personer omkommer årligen i bränder i Sverige. Oftast är det i hemmet som olyckan är framme och de som drabbas hårdast är äldre, det rapporterar P4 Gävleborg.

– Ju äldre man är desto svårare har man att utrymma själv, man behöver hjälp, säger Torbjörn Wannqvist, förbundschef på Räddningstjänsten i södra Hälsingland, till P4 Gävleborg.

– Jag tror att vi måste satsa mer på individanpassat brandskydd. Att göra hembesök och ägna lite mer kraft åt de äldre, konstaterar Torbjörn Wannqvist.

      LÄS MER: Äldre löper tre gånger större risk att dö i bränder

Brandvarnare inte alltid tillräckligt skydd

En vanlig brandorsak hemma hos äldre är man glömmer bort att spisen står på och att installera en brandvarnare räcker inte alltid. En dement person kan till exempel ha svårt att förstå vad det är som piper när brandvarnaren går igång, berättar Pär Palm vid Räddningstjänsten i Bollnäs.

– Vi har varit på brandtillbud där en kvinna haft brand på spisen och när vi kommer fram sitter hon i sin stol och kramar ett gosedjur.

Det faktum att vi både lever längre och bor kvar hemma kommer leda till ett ökat behov av anpassade bostäder. Enligt brandskyddsföreningen borde landets kommuner erbjuda individanpassat brandskydd och även ta hänsyn till detta vid biståndsbedömningar, rapporterar P4 Gävleborg.

– Det är helt givet. Vi når ju inte fram till den här gruppen och det ska kopplas ihop med deras förmåga att ta sig ut själv. Kan de ta sig ut om det skulle uppstå en brand? säger Pär Palm till P4 Gävleborg.

Annons

Annons

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons