Så får du råd att gå i pension tidigare

People walk their dogs in the pouring rain in a park in Frankfurt, Germany, on a grey Friday, Nov. 11, 2016. (AP Photo/Michael Probst)
Inrikes, Mänskligt, Pension, PrivatekonomiNews55

Drömmer du om att kunna gå i pension innan du fyllt 65? Här är tipsen som gör att du ökar dina chanser att lyckas, enligt Svenska Dagbladet.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

De ekonomiska konsekvenserna kan bli stora om du väljer att gå i pension innan 65 års ålder. För varje år tidigare man går i pension försämras den totala pensionen med 7–8 procent. Kan man däremot gå med på att ibland få drastiskt minskade inkomster och rätta sina utgifter efter det, kunna spara en stor del av lönen under de år man arbetar eller kanske har gjort en ovanligt bra bostadsaffär kan man ha möjlighet till att gå i pension tidigare än de flesta, det skriver Svenska Dagbladet.

5 tips på hur man kan göra för att gå i pension tidigare:

1. Jobba heltid

Du ska så klart kunna vara föräldraledig med dina barn när de är små och kanske gå ner i arbetstid om det hjälper livspusslet att gå ihop, men var medveten om att det påverkar pensionen negativt. Det är via skattsedeln man får pensionsrätter i det allmänna pensionssystemet, utan dem blir det ingen inkomstpension.

2. Ha koll på dina utgifter

Se över dina utgifter och ta kontroll över situationen, både för att kunna spara mer under ditt yrkessamma liv och för att få ekonomin att gå ihop när du gått i pension. Äter du till exempel lunch ute för 100 kronor om dagen blir det 24 000 kronor per år och 240 000 på tio år. Vill man ha 20 000 kronor i pensionsinkomst varje månad så räcker det, väldigt enkelt räknat, i ett pensionsår.

3. Börja spara

Börja spara via autogiro och för över så mycket pengar du kan avvara varje månad. Placera pengarna i exempelvis aktiefonder via ett investeringssparkonto. Satsa på breda globala aktieindexfonder och komplettera med tillväxtmarknadsfonder.

4. Se över ditt boende

Boendekostnaden är den absolut viktigaste punkten här. Att minimera sina boendekostnader är a och o för att kunna maximera sitt sparande.

5. Utnyttja flexpension

Svenska Dagbladets sista tips är att kolla upp möjligheten att gå i pension på deltid, så kallad flexpension. Flexpension innebär att du hinner få mer pengar till din framtida pension samtidigt som du kan arbeta mindre från det att du fyllt 62.

 

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons