Så gör Eva, 67, för att kunna fortsätta leva och höja pensionen

Arbetsmarknad, Hälsa, Inrikes, Människor, Mänskligt, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Eva Lennegerd är 67 år och har arbetat hela livet. Trots det vet hon inte hur hon ska klara sig på pensionen och väljer därför att arbeta vidare. – Det är inte klokt att man inte kan leva på sin pension, säger hon till Dina Pengar.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Eva är 67 år fyllda och ser ingen bättre väg att gå än att fortsätta jobba för att kunna överleva. Med bara pensionen får Eva ut runt 11 000 kronor i månaden, skriver Dina Pengar.

– Om man skulle vara ensamstående, vem kan leva på det? Och då har jag jobbat hela mitt liv. Det är jättedåligt, säger hon till Dina Pengar.

Eva arbetar några dagar i veckan som sjuksköterska på en vårdcentral.

– Jag kan ställa villkoren själv och jobbar när jag vill. Så länge jag är frisk och orkar och de vill ha kvar mig kommer jag att fortsätta, säger Eva Lenngerd och fortsätter:

– Det är inte klokt att man inte kan leva på sin pension.

De drygt 15 timmar i veckan som Eva arbetar bidrar bland annat till att hon kan fortsätta resa, något hon inte haft möjlighet till annars.

      LÄS MER: Regeringen avvisar kritik mot ny pensionsålder

Fördelar med att fortsätta arbeta

Enligt Pensionsmyndigheten ökar den allmänna pensionen i snitt med sju–åtta procent per år man fortsätter att arbeta.

– Pengarna du har i allmän pension ska fördelas på färre år vilket gör att det månatliga beloppet ökar. Samtidigt fortsätter du tjäna in nya pensionsrätter för den extra tiden du jobbar, säger myndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till Dina Pengar.

Detta är beräknat på att du fortsätter jobba heltid. Störst effekt får du även om du väntar med att ta ut din pension.

      LÄS MER: Därför kritiserar SKPF förslaget om höjd pensionsålder

Lägre skatt

Även skatten blir lägre från det år du fyller 66 på såväl pensionen som på lönen.

– Det är väldigt förmånligt både ur ett pensionshänseende men även utifrån arbetsinkomst. Du får lön under en längre period och lönen är oftast högre än pensionen, säger Monica Zettervall.

Om du fortsätter att arbeta efter 66 års ålder eller åren därpå får du ett förhöjt jobbskatteavdrag och du får även ett förhöjt grundavdrag på lönen.

– Tar du ut din pension det år du fyller 66 år, blir din skatt lägre för samma pensionsbelopp än om du tar ut din pension före ditt 66:e levnadsår, säger Zettervall till Dina Pengar..

Men man ska komma ihåg att de individuella skillnaderna är stora. Det bästa är därför att logga in på minpension.se för att se hur ett par års extra arbete påverkar just din pension.

      FLER NYHETER: Fler nyheter för dig med livserfarenhet

 

 

 

 

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons