A-
A+

Så här går det för politikerna som försöker leva som pensionärer

Arbetsmarknad, Ekonomi, finans och affärer, Fritid, Hälsa, Mänskligt, Mat, Politik, SamhälleNews55

– Det blir blodpudding och korv om jag ska lyckas hålla budget. Jag hoppade över lunchen i dag, säger Lars-Arne Staxäng (M) till News55. I morgon är det sista dagen för de fyra riksdagsledamöterna som accepterat utmaningen att leva på pensionärsbudget i en vecka.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

Förra veckan fick de fyra riksdagsledamöterna Lars-Arne Staxäng (M), Solveig Zander (C), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Carina Ohlsson (S) varsitt kuvert med pengar som ska räcka under en vecka som “pensionärer”. De har även dagligen fått ett sms med fiktiva händelser (exempelvis “Din pensionärsförening ordnar boule och kaffe för 50 kr”) som de fått välja att acceptera eller inte, och i så fall dra av från sin nettopension.

      LÄS MER: Politikernas utmaning påbörjad

“Svårt med extrautgifterna”

Nu är samtliga inne på dag fem i livet som pensionärer och när News55 når Lars-Arne Staxäng har han precis inhandlat kvällens middag.

– Det blir blodpudding och korv om jag ska lyckas hålla budget. Jag hoppade över lunchen i dag, säger han.

Det svåraste har enligt honom inte varit att snåla in på matkostnader, utan de extrautgifter som SPF Seniorerna lägger på om dagarna.

      LÄS MER: Personer med hemtjänst får inte välja mat

– I dag fick jag veta att jag behöver glasögon och att jag måste börja planera in julkappsinköp, så jag får dra ner på allt annat då helt enkelt, säger han.

Fredrik Lundh Sammeli håller med om att det svåraste varit SPF Seniorernas fiktiva meddelanden.

– I går gällde det en grannpojke som ville sälja en julblomma för att samla in pengar till sin fotbollsklubb och det var jobbigt att inte kunna stötta det, jag har helt enkelt inte 50 kronor till övers.

Fredrik Lundh Sammeli har nu en fiskgratäng, två varma koppen och nio kronor kvar till i morgon kväll när utmaningen avslutas.

– Jag får dela upp fiskgratängen.

“Har inte kunnat styra tiden”

Solveig Zander tycker att det tuffaste har varit att både jobba i riksdagen och vara pensionär samtidigt.

–  Jag har inte kunnat styra min tid. Det är svårt att skilja min del av hushållspengarna med min mans men helt klart är det att planera och inte göra några spontaninköp, säger hon till News55.

Via SPF Seniorernas blogg kan man följa politikernas dagar. Där går bland annat att läsa:

“Fredrik Lundh Sammeli startade dagen med gröt och ett kokt ägg innan möten på Socialdepartementet tog vid. Sveriges läkarförbund stod för lunchen, vilket betyder ett schablonavdrag på 100 kronor. Till middag blev det doggybag från middagen kvällen innan, smart och sparsamt drag av Fredrik!”

Bytte till sig en korv

En gemensam nämnare för samtliga deltagare är just gröt till frukost. Men det är heller ingenting fel på deras uppfinningsrikedom. Medan en tar med sig doggybag, byter en annan till sig en bättre måltid:

“Till kvällsmat köpte Carina Ohlsson (S) två bananer för 16 kronor, men hade tur: hennes väninna beställde en korvmeny med två korvar men orkade bara en. Carina bytte då till sig en korv med bröd från väninnan i utbyte mot en banan.”

Blodpudding och lever på politikernas meny

Att utnyttja moder jords grödor är också snällt för plånboken:

“På kvällen blev det fiskmiddag hemma med familjen – med egenfångad fisk och potatis från det egna landet, uppskattningsvis till 20 kronors kostnad”, står det om Fredrik Lundh Sammelis söndagsmiddag.

I övrigt har flera av ledarmöterna valt att helt enkelt hoppa över frukost eller lunch vissa dagar för att pengarna ska räcka. Varma koppen, blodpudding, lever och korv är vanliga ingredienser i politikernas nya liv. Dock har det ändå funnits plats för lite lyx i vardagen. Besök hos hårfrisören och inköp av en burk ramlösa för 20 kronor går också att hitta bland några av politikernas utgifter.

Samtliga ledamöter kommer att summera sina veckor som pensionärer den 19 november.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!