A-
A+

Så här sparar du bäst på matpengarna

Foto: Chris Anderson / TT
Ekonomi, Hälsa, Inrikes, MatNews55

Inflation, skenande mat- och energipriser får plånboken att gapa tom. Här får du experternas bästa tips på hur du sparar pengar på maten, och får bättre hälsa på köpet.

News55

Ät mer växtbaserat, alltså ta bort hälften av köttet eller korven och ersätt med riven morot. Köttfärssåsen och korvstroganoffen blir minst lika god och dessutom hälsosammare för dig och klimatet. På köpet får du mer pengar kvar i plånboken för kött är ju dyrare än grönsaker.

Det är Johanna Andersson, dietist och kokboksförfattare, och Christina Sahlberg. sparekonom på Compriser, som i DN delar med sig av sina experttips.

Satsa på svenska råvaror. Rotfrukter och kål är i säsong under höst, vinter och vårvinter. De är hållbara längre än dyr sallad dessutom. Svenska äpplen, päron, plommon, bär och svamp är i säsong nu liksom inhemskt odlad gurka och tomat. Smart är att köpa frysta grönsaker. De bevarar sin näring utan konserveringsmedel eller tillsatser.

Veckohandla är bra, men spontanköp av kampanjvaror i butik är också bra prispressare. Jämför priser och gå dit det är billigast, och har du långt till affären kanske det går att handla där via nätet. Använd appen “Matpriskollen” för att jämföra priser. En familj på fyra kan spara nära 20 000 kronor om året på att välja rätt matbutik.

Var tredje till fjärde matkasse i Sverige slängs, och här har vi möjlighet att spara massor. Ta tillvara all mat, lukta och kolla sista förbrukningsdatum istället för att slänga. Gör middag på rester minst en dag i veckan. Ta med egen kasse till butiken.

Laga din mat själv från grunden och undvik färdigmat som är både dyrare och oftast sämre med konserveringsmedel och andra tillsatser. Gör din egen granola av havregryn rostade i ugnen. Och glöm inte matlådan till jobbet. Där kan du spara 15 000 kronor eller mer jämfört med att äta på lunchrestaurang.

Glöm inte slattarna! Kaffeslatt kan du frysa in, blanda med mjölk och göra en kaffe latte. Citron-, vin- och lökslattar går också utmärkt att frysa. Ost och smör går att frysa likaså. Är det extrapris på något går det oftast att frysa in och spara till när du behöver.

El går att spara vid matlagning: Sätt på locket när du kokar och sätt in maten i ugnen i samma stund som du slår på ugnen.

Godis är gott, men godis står för elva procent och grönsaker för bara tio procent av det som handlas i butikerna. Dags öka inköpen av grönsaker på bekostnad av konsumtionen av godis.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.