News55

Så har vi sex under pandemin

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 maj 2021

Närhet, sex och lust går inte att hålla tillbaka. Men under pandemin har vi fått skapa nya vanor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en tid då vi ska hålla avstånd, och lusten ändå finns, har många fått hitta nya vanor i sitt sexliv. Något som syns tydligt är att fler är sexuellt aktiva på egen hand. I vissa länder har sexleksaksförsäljningen ökat extremt under pandemin, skriver tidningen Ottar.

Den näst säkraste sexpartnern, förutom solosex, är den du bor med.

I fasta relationer, där personer ändå träffas och är nära varandra, är sex inget hinder om du och din, eller dina partner inte visar några sjukdomssymptom. Däremot kan dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner vara en risk för att bli smittad av covid-19 eller smitta andra, enligt tips om säkert sex från Västra Götalandsregionen.

Digitalt sex har blivit allt vanligare under pandemin.

-Man verkar inte konstig om man föreslår internetsex nu, om man trodde det tidigare, säger Ida Stiller, frilansjournalist som skriver och sex- och relationsfrågor till SVT Nyheter.

Att skriva sexiga sms, skicka nakenbilder eller videochatta är olika exempel på smittsäkert, digitalt sex. Detta rekommenderas av RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, under pandemin.

– Du kanske kan formulera dig tydligare, kan säga vad du vill och fråga vad andra vill på ett väldigt rakt sätt. Jag tror det kommer vara många som kommer känna att en del nätsex faktiskt är bättre än andra typer av sex, tack vare den distansen, öppenheten och kommunikationen du kan ha digitalt, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU till SVT Nyheter.

Ytterligare en effekt av pandemin är att nätdejtingen har ökat enormt. Flera dejtingsajter berättar om en kraftig ökning av antalet användare, uppger SVT Nyheter.

ANNONS

Många väljer att stifta nya bekantskaper på nätet för att sedan kunna mötas i verkliga livet när pandemin är över.

– Jag upplever att många känner ensamhet och att man kommit till en punkt där man inte vill leva ensam utan man vill ha en partner, säger detjcoachen Jeanette Vinberg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS