A-
A+

Så lever "Bosse bildoktorn" efter SVT-succén

Bosse Andersson blev känd som "Bosse bildoktorn" för hela svenska folket. Foto: TT
Mänskligt, TelevisionNews55

För 20 år sedan blev han "Bosse bildoktorn" med hela Sverige. Nu har den energiske smålänningen fullt upp att göra utanför teverutan.

Annelie Sandström

Bosse Andersson började jobba som bilmekaniker på 1970-talet och redan i mitten av 1990-talet blev han en medieprofil hemma i Småland – det var då han började svara på bilfrågor i P4, skriver Expressen.

Han blev snabbt en folkkär profil när han fick ett eget tv-program på SVT och hjälpte tittarna med olika bilfrågor och uppmuntrade dem att fixa mycket med sina fordon själva.

– Det bara small till under första säsongen. Det blev så här ”oj, kan man prata om bilar på det viset”, berättar Bosse, 70, om det stora genombrottet till Expressen.

“Inte så himla hett”

Han avslöjar dock att intresset från tv-cheferna till att börja med var en aning svalt efter provinspelningen.

– En 50-årig bilmekaniker som ska prata och reparera bilar, det verkade inte så himla hett. Men till slut fick vi i alla fall chansen att göra ett antal program, säger Bosse Andersson.

Och det gick minst sagt hem i stugorna. Men tvärtemot vad många säkert tror sig minnas idag så blev det ingen långkörare. Programmet bara sändes i tre säsonger, totalt 32 avsnitt, mellan 2003 och 2005.

– Det är väl som ”Pang i bygget” med John Cleese. Man tror att det gick i flera år men det var bara några få avsnitt. Det gjorde ett så stort avtryck, säger Bosse Andersson.

Dagarna är fulla

SVT bestämde sig för att lägga ner programmet och Bosse Andersson säger att han inte vet exakt varför det blev så. Men han har respekt för beslutet och är inte besviken över att han inte fick fortsätta.

– Alltså jag har så mycket att göra hela tiden. Jag skriver artiklar och är besiktningsman för hembyggda fordon och så har jag ju sex barnbarn. Dagarna är fulla ändå, säger Bosse Andersson till Expressen.

Han fortsatte att sända radio flera år efter tv-programmet. Men numera är det annat som upptar hans tid.

– Nu är jag och Monica pensionärer varannan vecka och så jobbar vi varannan vecka. Vi har drivit företag ihop sedan 1989. Sedan bygger jag på den där sportbilen som jag har hållit på med länge nu. Jag måste bli klar med den. Det brinner i knutarna, jag är 70 år gammal och man läser ju i tidningen vilka som går och dör, hur gamla de är. Jag behöver sätta fart, säger Bosse Andersson.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.