A-
A+

Därför oroar sig pensionärsförbund över utvecklingen

Åldersdiskriminering, PolitikNews55

Snittåldern i riksdagen höjs men pensionärsförbundet oroas ändå över utvecklingen.

Sarah Carlsson

Den nya riksdagen har blivit lite äldre. Riksdagsledamöternas snittålder ligger nu på 46 år, ett år äldre än efter förra valet. SVT Nyheter beskriver den genomsnittlige riksdagsledamoten som en 46-årig man som tjänar 73 000 kronor och heter antingen Lars eller Mattias.

Trots att riksdagsledamöterna i genomsnitt har blivit äldre så är det ändå en avsevärt lägre andel äldre i riksdagen än i befolkningen i stort. Endast 15 ledamöter, cirka fyra procent, har fyllt eller fyller 65 år.

SKPF Pensionärernas beskrivning av utvecklingen i riksdagen skiljer sig från SVT:s. De framhäver att det har skett en stor minskning av antalet äldre i riksdagen. Före valet var 23 av de 349 riksdagsledamöterna 65 år och uppåt och nu har det minskat med en tredjedel, skriver pensionärsförbundet.

– Vi över 65 år är kraftigt underrepresenterade i Sveriges riksdag, och det ser tyvärr ännu värre ut nu än före valet. Vi är väldigt oroade över att viktiga äldrefrågor, som pensioner och äldreomsorg, nu kommer att uppmärksammas ännu mindre. De här frågorna syntes ju nästan inte alls i valspurten, säger Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärernas förbundsordförande.

Moderaterna har inte en enda ledamot som är 65 år eller äldre, SD har en och MP likaså.

– Äldrefrågorna kan och ska förstås inte bara drivas av äldre själva. Men med så få 65-plussare i riksdagen som nu, går samhället miste om äldres viktiga erfarenheter, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Antal riksdagsledamöter 65 år eller, per parti (andel inom parentes):
S: 5 av 107 ledamöter (4,7 procent)
SD: 1 av 73 ledamöter (1,4 procent)
M: 0 av 68 ledamöter (0 procent)
C: 1 av 24 ledamöter (4,2 procent)
V: 3 av 24 ledamöter (12,5 procent)
KD: 3 av 19 ledamöter (15,8 procent)
MP: 1 av 18 ledamöter (5,6 procent)
L: 1 av 16 ledamöter (6,3 procent)

Källa: SKPF Pensionärerna och riksdagen.se

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.