Så många miljarder får Sveriges pensionärer i helgen

Ekonomi, finans och affärer, Inrikes, Människor, Mänskligt, Pension, PrivatekonomiNews55

39,5 miljarder kronor ska betalas ut till premiepensionen i helgen och redan på lördag kan du räkna med att få ta del av miljardregnet, det skriver Aftonbladet.

Siri Hill

Annons

Annons

På lördag får du veta hur mycket du får i premiepension då det är dags för Pensionsmyndigheten att betala ut premiepension. Och för de flesta sparare kan det röra sig om relativt avgörande summor, rapporterar Aftonbladet.

– Det är i genomsnitt ungefär 7 000 kronor per sparare. Det man maximalt kan få är 11 000 kronor för det aktuella året, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

      LÄS MER: Om så många år blir pensionerna jämlika

Minst 7 000 kronor per person

Samtidigt kan de flesta räkna med att få ut mer, säger Monica Zettervall.

– Det här avser pensionsrätter för 2016. Arbetsgivaren har betalat in månadsvis till Skatteverket som sedan skickat pengarna vidare till oss där vi löpande har investerat de här i en tillfällig förvaltning som baseras på räntepapper. Så det är ingen risk att det sjunker i värde. Första pengarna kom januari 2016 och det sista för decemberlönen har legat ett år, säger hon.

Det är hela 39,5 miljarder kronor som ska betalas ut i helgen, dessutom tillkommer inkomstpensionen på drygt 44 510 kronor per person.

      LÄS MER: Så förändras pensionerna efter årsskiftet

Läge att se över sina fonder

I samband med Pensionsmyndighetens utbetalningar är det enligt Pensionsmyndighetens fondexpert Rasmus Bjälkeson nu läge att se över sina val av fonder. På måndag kommer Pensionsmyndigheten att börja handla med din premiepension.

– Se över ditt pensionskonto. Vi vill inte uppmuntra till fondbyte men om man har gjort ett aktivt valt tidigare kan det vara läge att se över det här som en årlig påminnelse och se om det har gått som man har tänkt sig, säger Rasmus Bjälkesson till Aftonbladet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons