Så många pensionärer kan gå miste om tusenlappar varje månad

Bostad, Ekonomi, finans och affärer, Hälsa, Hem, Inrikes, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Drygt 290 000 av Sveriges pensionärer får i dag bostadstillägg, men enligt Pensionsmyndigheten har långt många fler än så rätt till detta, det rapporterar Expressen.

Siri Hill

Annons

Annons

Som mest kan du som pensionär få ut 5 090 kronor skattefritt månadsvis i bostadstillägg. Tusenlappar som kan göra stor skillnad för den pensionär som kämpar med en ansträngd ekonomi. Men enligt Pensionsmyndigheten har hela 100 000 pensionärer som har rätt till bostadstillägg inte ansökt om det, skriver Expressen.

– På Pensionsmyndighetens hemsida har vi en beräkningshjälp där man kan fylla i sina uppgifter för att se om man kan vara berättigad till bostadstillägg, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten till Expressen.

– Man ska absolut undersöka om man har rätt till bostadstillägg, fortsätter hon.

      LÄS MER: Bostadstillägget höjs för 290 000 pensionärer

Väger in den sökandes bostadskostnader, familjesituationen och inkomster

I dag finns det drygt 290 000 pensionärer som har bostadstillägg. Alla kan från det år man fyller 65 ansöka om att få tillägget, därtill måste du ta ut hela den allmänna pensionen och, om man har en sådan, även premiepensionen. I övrigt väger Pensionsmyndigheten in sådant som den sökandes bostadskostnader, familjesituationen och övriga inkomster när de behandlar en ansökan. I samband med detta prövar myndigheten också om du har rätt till äldreförsörjningsstöd, skriver Expressen.

Enligt Linda Nygren kan en anledning till att så pass många inte har ansökt om bostadstillägg vara att de är osäkra på hur man ansöker och om de har rätt att ansöka.

– Många pensionärer tycker även att det kan vara svårt att söka på egen hand och behöver hjälp.

– Det går även bra att ringa myndigheten och fråga vår kundservice så hjälper vi till, säger Linda Nygren till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons