Så många svenskar struntar i att pensionsspara

Pensionsmyndigheten har fått tillbaka 730 miljoner av de 2,4 miljarder kronor som 22 000 svenska pensionssparare placerat i Maltabaserade Falcon Funds. Arkivbild.
Inrikes, Människor, Pension, PrivatekonomiNews55

Nästintill hälften av alla svenskar väljer att inte pensionsspara privat, det visar en studie som Yougov har gjort på uppdrag av tidningen Metro. – Det är väldigt olyckligt om man inte sparar till sin pension, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, till Metro.

Siri Hill

Annons

Annons

Så många som 39 procent av de svarande i undersökningsföretaget Yougovs undersökning uppger att de inte pensionssparar. 18 procent sparar upp till 500 kronor i månaden, en oroande utveckling enligt experter, det rapporterar Metro.

– Jag hoppas verkligen inte att man glömmer bort vikten av att pensionsspara. Det har blivit ännu viktigare nu än vad det var tidigare. Vi måste förstå att pensionen kommer att bli lägre och framför allt för den yngre generationen och ett eget pensionssparande är därför nödvändigt för de flesta, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, till Metro.

      LÄS MER: Därför betalar många pensionssparare dubbla avgifter

Att spara lite är bättre än att inte spara alls 

Enligt Yougovs undersökning lär tre procent av de tillfrågade flitiga sparare och svarar att de sparar 5000 kronor i månaden eller mer till sin pension. Samtidigt är det, enligt Elisabeth Hedman, väldigt olyckligt att så pass många av de svarande ändå inte bryr sig att pensionsspara. Att regelbundet se över sin ekonomi och fundera på om du vill höja eller sänka ditt månatliga belopp är ett sätt att hålla sparandet igång, rekommenderar Elisabeth Hedman. För att spara lite varje månad är bättre än att inte spara alls.

Utöver ditt privata sparande och den statliga pensionen kan du även få tjänstepension som din arbetsgivare betalar för dig. Tjänstepensionen är ett viktigt tillskott till din totala pension. Elisabeth Hedmark rekommenderar att man lägger undan tre till fem procent av sin lön till pensionssparandet.

Att spara privat är alltid viktigt, säger Hedmark, även om du får tjänstepension.

– Jag tycker att man ska börja när man har en regelbunden inkomst. Om man har sitt första arbete och en ekonomi som tillåter att man sätter av en summa till sitt pensionssparande, säger Elisabeth Hedmark.

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons