A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så maxar du din pension – fem smarta tips för 2022

Native ArticleNews55

Att planera pensionen kan kännas som ett tusenbitarspussel – så hur ska jag tänka? Här är fem smarta tips från Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Tips 1: Skaffa överblick

Du som haft flera arbetsgivare kan ha din tjänstepension på olika ställen. Att gå in på sajten minpension.se är en bra ingång för att få koll på alla delar.

Tips 2: Planera för ett långt och aktivt liv

70 är det nya 50, menar forskare idag. Vi är helt enkelt unga längre i genomsnitt. Det ställer samtidigt krav på en jämnare och högre pension under en längre tid. Tänk långsiktigt och plocka inte ut pensionen på för kort tid. Där du kan, se också upp med att sänka risken för mycket alltför tidigt. På så sätt kan pengarna ges möjlighet att växa och ge högre pensionsutbetalningar för varje år.

Räkna på ditt pensionssparande

Tips 3: Tänk på skatten!

Långt ifrån alla vill sluta jobba från en dag till en annan. Därför kombinerar allt fler idag jobb och pension. Om lönen och dina pensionsutbetalningar tillsammans ger höga inkomster kan du få betala statlig skatt. Då kan det vara möjligt att skjuta upp en del av pensionen till senare. Prata med ditt pensionsbolag för att se över vad som gäller för just dig.

Tips 4: Ta hjälp av rådgivare

Handen på hjärtat: är du verkligen världens bästa rådgivare åt dig själv? Att ta hjälp av experter för att lägga pensionspusslet kan vara det smartaste du gör.

Tips 5: Var flexibel vid utbetalning

Du behöver faktiskt inte lägga hela pensionspusslet på en gång. Skandias tjänst Flexibel utbetalning ger dig möjlighet att dela upp din utbetalningstid i två eller tre utbetalningsperioder. Du väljer hur långa perioderna ska vara samt hur stor andel av försäkringskapitalet som ska betalas ut under varje period. Flexibel utbetalning är kostnadsfri och sker i samråd med rådgivare innan påbörjad utbetalning.

Tänk på:

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.