Så mycket höjs kungafamiljens apanage

Celebriteter, Inrikes, Kungligt, Privatekonomi, SamhälleNews55

Kungafamiljen kan räkna med att få tillskott i kassan under nästa år. Drygt två miljoner kronor skjuts till apanaget - och 2020 tillkommer ytterligare elva miljoner kronor, det rapporterar Aftonbladet. – Det handlar om förstärkning av säkerheten på Stockholms slott och om löneökningar, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Siri Hill

Annons

Annons

Under onsdagen offentliggjordes att kungafamiljens apanage kommer att höjas med nära två miljoner kronor under 2018 och med ytterligare elva miljoner kronor 2020, skriver Aftonbladet.

De ekonomiska medel som tilldelas hovstaten ska täcka utgifter för allt från statsbesök, transporter och resor till personal och levnadsomkostnader som är kopplade till statschefens funktion, skriver Aftonbladet. 900 officiella programpunkter och 40 audienser med utländska ambassadörer har hållits enligt verksamhetsberättelsen för 2016. I budgeten framkommer även att kungafamiljen gick back med 600 000 kronor.

      LÄS MER: Riksdagsmotion: ”Skattebetalare ska inte betala för kungafamiljens shoppingrundor”

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare motiverat höjningen av apanaget med att den kungliga familjen blir allt större – men det stämmer inte, menar Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

– 2020 är det 3,9 miljoner som går till Stockholms slott och säkerheten. Det är inget annat än det. Det övriga är lönehöjningar och årliga justeringar. Det vill vi från hovet bara förtydliga, säger Margareta Thorgren till Aftonbladet.

Magdalena Andersson har i sin tur backat från sitt uttalande.

      LÄS MER: Republikanerna: ”Förstör kungens 200-årsfest”

”Det var ett skämtsamt sätt att illustrera detta”

– Hon hann inte utveckla svaret. Det handlar om en vanlig pris- och löneuppräkning. Det var ett skämtsamt sätt att illustrera detta och hon utvecklade inte resonemanget efteråt, säger Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander, till Aftonbladet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons