Så mycket kan bostadspriserna sjunka

Fler väntar sig att bostadspriserna ska falla, enligt SEB:s boprisindikator. Arkivbild.
Senaste NyttNews55

News55

Annons

Annons

Annons

Annons

Efter år av prisrally har bostadspriserna dalat den senaste tiden. Priserna och efterfrågan har varierat i landet men i stort sett har trenden varit nedåtgående eller i sidled. Allt fler fastighetsmäklare är pessimistiska. Och nu tror storbanken att det är läge för nästa fas av prisjustering. SEB spår att priserna sjunker med 3-4 procent i år, skriver Expressen.

– Vi tror att bostadsmarknaden får en andra körare under 2019, där utbudsöverskottet leder till en ny nedgång. Vår egen boprisindikator har också gått ned igen, säger SEB:s prognoschef Håkan Frisén till Expressen.

10 procent från toppen

Allt som allt tror SEB att bostadspriserna ska falla med 10 procent från toppnoteringarna. Men det är inte bara priserna på bostäder som kommer rör på sig. SEB räknar med att räntan fortsätter klättra uppåt. Nästa räntehöjning spås dock komma först under andra halvåret i år och innebär att vi kommer landa på en ränta kring 0 procent.

Fortfarande ligger Riksbankens reporänta på minus 0,25 procent. Räntan höjdes så sent som i december och sen dess har flera bolåneinstitut följt efter och höjt sina bolån. Ett lån på 3 miljoner kronor till rörlig ränta har därmed stigit med omkring 6000 kronor per år, skriver SvD.

Annons

Annons

Sälj nu om du behöver

För den som går i säljtankar kan det därför var läge att göra slag i saken i alla fall om man ändå har bestämt sig för att flytta inom en inte allt för avlägsen framtid.

– För tredje månaden ökar andelen mäklare som tror på en prisnedgång och därmed är det även fortsatt fler mäklare som bedömer prisnedgång än prisuppgång, sa Jenny Stenberg, vd för Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar i samband med Valueguards Mäklarpanel som Expressens Dina Pengar skrev om.

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons