Så mycket lägre blir skatten för utlandspensionärer

Arkivbild.
Ekonomi, affärer och finans, Ekonomi, finans och affärer, Privatekonomi, PrivatekonomiNews55

En del pensionärer flyttar utomlands och betalar i och med det en väsentligt lägre skatt. Den stora skillnaden blir om man flyttar till Portugal, rapporterar Expressen.

Rikard Jansson

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Det är vanligt att svenska pensionärer flyttar utomlands. Dels sparar man pengar genom en lägre skatt och sedan slipper man den kalla svenska vintern. Det är de argument som brukar lyftas fram när människor flyttar. Totalt flyttar 50 000 personer per år.

Expressen har tittat på hur stor effekten egentligen blir  om man väljer att flytta utomlands. För ett par som båda är 62 år och väljer att lyfta ut hela sin tjänstepension på fem år blir skillnaden väldigt stor beroende på land. Den allmänna pensionen är satt till 17 000 kronor vardera.

Om makarna bor i Sverige skulle den gemensamma skatten bli 433 000 kronor. Väljer de att bosätta sig i exempelvis Portugal minskar skattebördan med 349 000 kronor per år. På andra plats kommer Malta med 229 000 kronor per år. Svenskarnas traditionella resmål såsom Spanien och Thailand är inte lika lukrativt att flytta till. Frankrike och Malta är i så fall ekonomiskt mer fördelaktiga länder.

Länder går inte att jämföra rätt över. I EU-länder har svenskar exempelvis rätt till vård. Det har man inte utan försäkringar i exempelvis Thailand.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons