Så mycket mer kan du få i pension om du jobbar efter 65

Foto: Fredrik Sandberg / TT
PensionNews55

Tänker du fortsätta arbeta efter att ha fyllt 65? Det kan göra stor skillnad för pensionen, uppger en bankekonom för Dagens industri.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Annons

Annons

En undersökning som Sifo Kantar gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna visar att var tredje person över 55 tänker arbeta efter pensionsåldern. Den som som fortsätter att arbeta ett eller ett par år efter 65-strecket kan höja sin pension med ett par tusenlappar per månad.

— Det gör väldigt stor skillnad för den som har möjlighet att fortsätta jobba, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank, till Dagens industri.

Exemplet i affärstidningens artikel är en undersköterska som arbetat från 20 års ålder till 65. Det skulle ge 18 500 kronor i månaden före skatt i pension. Jobbar personen till 67 år får den 20 940 kronor i stället enligt Swedbanks beräkning, alltså nästan 2 500 kronor mer.

En högre pension är dock inte den huvudsakliga anledningen till att flera i undersökningen planerar att jobba efter att ha nått pensionsåldern.

— De flesta vill fortsätta jobba för att det är roligt på ett socialt plan. Andelen blev högre ju närmare 65 år man var, vilket är intressant, fortsätter Madelén Falkenhäll.

Läs mer här (Artikeln på di.se var inte bakom betalvägg när detta skrevs)

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons